Potrawka drobiowa z cytrusami
Składniki
- ryż 1 szklanka
- por 2 szt
- kapusta młoda 80 dag
- filety z kurczaka 50 dag
- natka pietruszki 5 gałązek
- pieprz 1 szczypta
- sól 1 szczypta
- olej 2 łyżki
- sok pomarańczowy 2 szklanki
- paski skórki pomarańczowej 1 szt
Sposób przyrządzenia
Ryż wsypać do garnka z posolonym wrzątkiem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut. Pory i kapustę oczyszczone pokroić na kawałki. Natkę opłukaną trochę odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mieszając zrumienić na dużym ogniu,zdjąć z patelni. Na samym tłuszczu krótko podsmażyć pokrojone pory oraz kapustę. Warzywa zalać sokiem pomarańczowym, zagotować. Na patelnię w warzywami ponownie włożyć mięso, zagotować i dusić 12 minut. Ryż odcedzić, wymieszać z posiekaną natką, przyprawić do smaku.Podawać z ryżem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty