Prawdziwa kutia po mojemu

Ocena przepisu

Składniki

  • pszenica jadalna 1 szklanka
  • suchy mak 1 szklanka
  • cukier puder pół szklanki
  • miód pół szklanki
  • rodzynki 1 garść
  • posiekane orzechy 1 garść
  • suszone morele 10 sztuk
  • płatki migdałowe 3 łyżki
  • smażona skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • śmietana kremówka 1 szklanka

Sposób przyrządzenia

Pszenicę namoczyć w wodzie na całą noc. Na drugi dzień przecedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie odcedzić na sicie. Mak sparzyć (ja używam mleka ale można też w wodzie). Przepuścić 2 razy przez maszynkę. Rodzynki namoczyć (można w alkoholu-ja osobiście moczę w wodzie). Zmielony mak łączymy z cukrem pudrem i miodem. Dodajemy rodzynki, migdały, orzechy, pokrojone morele, skórkę pomarańczową i mieszamy z pszenicą. Na końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 1804
Data dodania: 2010-12-27

Zdjęcia

Prawdziwa kutia po mojemu
malinka18#

Dodane przez:

malinka18

2010-12-27
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Prawdziwa kutia po mojemu

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.