Risotto

Ocena przepisu

Składniki

  • ryż basmati 100 g
  • cebula dymka 2 szt
  • groszek zielony 100 g
  • świeży ogórek
  • seler naciowy 3 łodygi
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • bulion drobiowy 1 L
  • śmietana 1/2 szkl
  • sok z limonki 2 łyżki
  • odrobina otartej skórki cytrynowej
  • nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
  • nasiona kminku 1/2 łyżeczki
  • kardamon mielony 1 szczypta
  • goździki 2-3 szt
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Na dużej suchej patelni uprażyć kminek i kolendrę, dodać kardanom, goździki, masło, a gdy się rozpuści – posiekaną dymkę, wymieszać. Gdy cebulką zmięknie, wlać 1/2szklanki bulionu, wsypać ryż i wymieszać. Dolewać po 1/2szklanki bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Przy 4 dolewce dodać pokrojone w kostkę seler i ogórek, wymieszać. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać groszek śmietanę, sok i skórkę z limonki, kurkumy, sól, pieprz i cukier do smaku. Zamieszać, jeszcze chwilę dusić. Risotto podawać posypane szczypiorkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1609
Data dodania: 2010-03-24

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Risotto

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.