Rogaliki z konfiturą

Ocena przepisu

Składniki

  • drożdże świeże 3 dkg
  • cukier 3 łyżki
  • ciepłe mleko 0,5 szkl.
  • mąka 0,5 kg
  • margaryna 1 kostka
  • jajo 1 szt.
  • konfitura
  • aromat waniliowy
  • roztrzepane jajo z łyżką cukru

Sposób przyrządzenia

Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki wkroić margarynę, ugnieść, po czym wlać roztrzepane jajo z łyżką cukru. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego, a na koniec rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godz do 2 godz. Następnie ciasto rozwałkować, wykrajać trójkąty, nadziewać konfiturą, zwijać formując rogaliki.
Blachę do pieczenia posypać mąką, układać rogaliki z niewielkimi odstępami i piec w temp. 180 st. C. ok. 20-30 min.
(W uprzednio rozgrzanym piekarniku rogaliki piec ok. 15 min.)
Pod koniec pieczenia, posmarować rogaliki roztrzepanym jajem z cukrem, bądź bezpośrednio po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego !
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 3 godz
Ile porcji: 10
Wyświetlenia: 528
Data dodania: 2011-12-29

Zdjęcia

Rogaliki z konfiturą
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2011-12-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Rogaliki z konfiturą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.