Rolada nadziewana szynką
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cielęcinę opłukać, obrać z błon i powięzi; ukształtować mięso w płaski prostokąt, pobić zwilżanym wodą tłuczkiem i natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Na płat cielęciny położyć pokrajane w paski wędliny, zwinąć mocno w rulon, starannie zesznurować sparzonym sznurkiem tak jak balon; oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać smalec, obrumienić roladę ze wszystkich stron; przełożyć do rondla. Roladę podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Warzywa umyć, wraz z cebulą obrać, opłukać, drobno pokrajać i dodać do mięsa; wyparowaną w czasie duszenia wodę uzupełnić wrzątkiem. Gdy rolada będzie miękka, wyjąć z rondla; zdjąć sznurek, pokrajać mięso w skośne paski grubości nie mniejszej niż 1, 5 cm. Ułożyć estetycznie na półmisku. Sos z warzywami przetrzeć przez sitko, dosolić do smaku, podprawić mąką, zagotować i połączyć ze śmietaną; polać roladę. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem, z dodatkiem surówek sezonowych.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty