Roladka śmietankowo makowa
Składniki
biszkopt
krem
- śmietana 18% 1 L
- żelatyna 3 łyżki
- cukier puder 4 łyżki
- mak trzykrotnie zmielony i sparzony 1 szklanka
- Lukier
Sposób przyrządzenia
Ciasto:ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon. Krem: 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z makiem. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Na koniec roladę polukrować.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty