Rozbratle z brytfanny
Składniki
- kotlet wołowy 5 kotlety
- cebula 200 g
- smalec 100 g
- czerwona papryka 2 strąki
- kminek 1 łyżeczka
- pasta pomidoropwa 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- ziemniaki 1,5 kg
- sól
Sposób przyrządzenia
Mięso opłukać, odciąć kość kręgosłupa, zostawiając kość żebrową, lekko rozbić i ponacinać brzegi mięsa. Rozgrzać tłuszcz w patelni i szybko obsmażyć z obu stron każdy rozbratel, przełożyć do odpowiedniej wielkości rondla. Na pozostałym w patelni tłuszczu lekko zrumienić cebulę, dodać roztarty czosnek, kminek i pastę pomidorową, podlać niewielką ilością wody i gotować kilka minut; wlać zawartość patelni do rondla z mięsem. Do rondla wlać tyle wody, aby przykryła mięso i powoli dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać oczyszczone z gniazd nasienne i pokrajane w paski strąki papryki, a nieco później - obrane, pokrajane w plastry ziemniaki; dolać tyle wody, aby przykryła ziemniaki i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać w rondlu, z sałatą, z sałatką z kapusty kwaszonej, mizerią itp.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty