Ryba z warzywami
Składniki
- filet z morszczuka 50 dag
- ziemniaki 4 szt
- kalarepka 30 dag
- kalafior 1 szt mała
- biała rzodkiew 25 dag
- fasolka szparagowa 10 dag
- pomidory 25 dag
- cebula 2 szt
- czosnek 4 ząbki
- sok i skórka otarta z cytryny
- mielona papryka
- olej 4-5 łyżek
- bulion 1 szkl
- szafran 1 szczypta
- sól
- pieprz Cayenne
Sposób przyrządzenia
Szafran zalać wrzątkiem (łyżka), zostawić na kilka minut. Rybę pokroić w paski posypać solą, skórką z cytryny i namoczonym szafranem. Po 1 godzinie odsączyć. Startą na tarce cebulę dokładnie utrzeć z posiekanym czosnkiem i mielona papryką. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę, poprzecinać je na ćwiartki. Obraną kalarepkę i rzodkiew pokroić w słupki, fasolkę na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. W płaskim rondlu rozgrzać olej (3-4 łyżki), wrzucić utartą z czosnkiem i papryką cebulę, dodawać kolejno: pomidory (smażyć 2-3minuty), ziemniaki, kalarepkę, fasolkę i rzodkiew (smażyć znów2-3minuty) bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na pozostałym oleju podsmażyć rybę, przełożyć ją do rondla, wymieszać, dodać różyczki kalafiora, wlać sos po rybie i dusić 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty