Ryż cytrynowy

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wodę zagotować. Cytrynę wymyć i sparzyć, po czym drobniutko zetrzeć z niej skórkę. W garnku roztopić masło, dodać ryż oraz startą skórkę cytrynową i chwilę obsmażać. Następnie gorący już ryż zalać wrzącą wodą, dolać mleko, dodać sól i pieprz, po czym dokładnie wymieszać.

Kiedy płyn się zagotuje, zmniejszyć grzanie i na możliwie najmniejszym ogniu, pod przykryciem gotować jakieś 12 minut. Nie podnosić pokrywki! po tym czasie wyłączyć grzanie i cały czas pod przykryciem trzymać ryż w garnku jeszcze jakieś 10 minut.

Po tym czasie dodać masło i delikatnie wymieszać. Doskonały na ciepło jako dodatek do dania głównego, pasuje do wszelkiego rodzaju dań rybnych oraz z owocami morza.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 889
Data dodania: 2011-04-14

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ryż cytrynowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.