Sałatka z nutką pikanterii
Składniki
- rzodkiewka czerwona 1 pęczek
- rzodkiewka biała miniaturka 1 pęczek
- szczypiorek 1 pęczek
- musztarda sarepska 1 łyżka
- chrzan biały 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- cytryna kilka kropel
Sposób przyrządzenia
Od czerwonej rzodkiewki oddzielić zieloną część, umyć, pokroić na talarki. Białą rzodkiewkę umyć, lekko oskrobać i pokroić w talarki. Do miseczki dać po łyżce chrzanu, musztardy. Dodać małą łyżeczkę cukru. Wcisnąć kilka kropel cytryny. Sos wymieszać i odstawić na 5 minut, aby się przegryzł. Szczypiorek opłukać i posiekać. Rzodkiewki ze szczypiorkiem wymieszać. Do naczynia ułożyć cienką warstwę warzyw, posmarować sosem, położyć kolejną warstwę, znowu sos i warstwę warzyw. Można spożywać samą jak i jako dodatek do mięs.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty