Sernik z pierniczkami

Ocena przepisu

Składniki

Spód kakaowy

masa serowa

polewa kawowa

  • śmietana 18% 250 ml
  • cukier puder 4 łyzki
  • kawa rozpuszczalna 3 łyzki
  • woda wrząca 5 łyżeczek
  • żelatyna 2 łyzki

dekoracja

  • biała czekolada

Sposób przyrządzenia

Ze składników na spód kakaowy zagnieść ciasto i i wyłożyć na dno blaszki. Podpiec spód przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c, wystudzić.

Masa serowa: ser dwa razy przekręcić wraz z miękką margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dokładać twaróg i dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać aromat waniliowy i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczony spód wyrównać powierzchnię i poukładać pierniczki. Drugą połowę masy serowej wyłożyć na wierzch na pierniczki i dokładnie wyrównać. Piec w 170°c przez 50 min. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

Polewa kawowa: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach wrzącej wody i odczekać aż lekko ostygnie. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wrzącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać po czym dodać żelatynę i również dokładnie wymieszać. Polewę można wstawić na chwilkę do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć przelać na sernik. Można również od razu po zrobieniu polewę przelać na sernik, wyrównać i wstawić do lodówki. Posypać białą czekoladą.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 401
Data dodania: 2011-08-29

Zdjęcia

Sernik z pierniczkami
Marta1986#

Dodane przez:

Marta1986

2011-08-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Sernik z pierniczkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.