Śliwki z selerem

Ocena przepisu

Opis

Litrowe słoiki 30 minut, a mniejsze 15 minut.

Składniki

  • śliwki 1 kg
  • seler naciowy 2 łodygi

zalewa

  • ocet 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • cukier 70 dag
  • sól 1/2 łyżeczki
  • gorczyca czarna 2,5 łyżeczki

Sposób przyrządzenia

Śliwki umyte pokroić na ćwiartki bez pestek. Seler umyty pokroić na cieniutkie plasterki. Przygotować zalewę: do garnka wlać ocet i wodę, wsypać cukier i sól. Zagotować mieszając, pozostawić na ogniu, aż cukier się rozpuści. Śliwki włożyć partiami do gorącego octu, gotować na małym ogniu 10 minut, aż staną się szkliste. Wyjąć z zalewy, włożyć razem z selerem do wyparzonych słoików. Zmielić gorczycę, wsypać do zalewy, wymieszać. Przestudzoną zalewą polać śliwki. Słoiki zamknąć, pasteryzować w temperaturze 80 st.C.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 986
Data dodania: 2009-04-24

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Śliwki z selerem

2010-02-25 17:25:55

nie robiłam tego jeszcze.
!Asia#

!Asia

2009-06-29 11:30:13

A mnie zasamowalo takie jakie jest ewentualnie z zmielonym kminkiem
!Ala#

!Ala

2009-05-06 10:35:55

Mozna dodac do zalewy jeszcze czaber, jest tez bardzo smaczne, polecam..

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.