Śliwki z selerem
Opis
Litrowe słoiki 30 minut, a mniejsze 15 minut.
Składniki
- śliwki 1 kg
- seler naciowy 2 łodygi
zalewa
- ocet 1 szklanka
- woda 2 szklanki
- cukier 70 dag
- sól 1/2 łyżeczki
- gorczyca czarna 2,5 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Śliwki umyte pokroić na ćwiartki bez pestek. Seler umyty pokroić na cieniutkie plasterki. Przygotować zalewę: do garnka wlać ocet i wodę, wsypać cukier i sól. Zagotować mieszając, pozostawić na ogniu, aż cukier się rozpuści. Śliwki włożyć partiami do gorącego octu, gotować na małym ogniu 10 minut, aż staną się szkliste. Wyjąć z zalewy, włożyć razem z selerem do wyparzonych słoików. Zmielić gorczycę, wsypać do zalewy, wymieszać. Przestudzoną zalewą polać śliwki. Słoiki zamknąć, pasteryzować w temperaturze 80 st.C.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty