Słodko - kwaśny przysmak z ryby
Składniki
- filety rybne np. z dorsza 800 gr
- papryka (żółta i czerwona) 2 szt.
- ananas w puszce 1 puszka
- sok z cyrtryny 2 łyżki
- białka jaj 2 szt.
- mąka ziemiaczana 3 łyżki
- olej 2 łyżki
- sos słodko kwaśny 250 ml
- sos sojowy 1 łyżka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie zapałki. Ananasa odsączyć z soku (zalewę zachować!), pokroić w kawałki.
Filety pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Kawałki ryby posolić i oprószyć pieprzem. Następnie posypać mąką ziemniaczaną. Białka lekko ubić widelcem. Kawałki ryby zanurzać w białkach i smażyć w głębokim tłuszczu.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, podsmażyć paprykę po czym dołożyć kawałki ananasa. Dodać sos słodko - kwaśny oraz wlać zalewę z ananasa. Przyprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym.
Kawałki ryby wrzucić do garnka. Zalać przygotowanym sosem, zagotować i na koniec posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty