Torcik
Opis
Pyszny łatwy i szybki torcik.
Składniki
- masło 200 g
- cukier 200 gram
- czekolada mielona 200 gram
- migdały mielone 1,5 szklanki
- cukier 1 szklanka
- cytryna 1 sztuka
- czekolada mleczna 1 tabliczka
- czekolada gorzka 2 tabliczki
- słodka śmietanka 12% 1 szklanka
- masło 1 łyżeczka
- laska wanilii 1 sztuka
Sposób przyrządzenia
Utrzeć masło z cukrem. Dodać czekoladę w proszku oraz środek z przeciętej wanilii. Wymieszać i uformować spód tortu na dnie natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki. Przyrządzić nadzienie, ucierając mielone migdały z cukrem i sokiem świeżo wyciśniętym z jednej cytryny. Ułożyć na spodzie tortu. Rozgrzać śmietankę. Włożyć połamane tabliczki czekolady i ogrzewać, aż pomada zacznie się ciągnąć. Dodać masło i wylać na tort. Wstawić do lodówki do stwardnienia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty