Tort czekoladowy
Składniki
krem
- masło 40 dag
- czekolada gorzka 1 tabliczka
- żółtka 2 szt
- cukier puder 1/4 szklanki
- rum 4 łyżki
- konfitura wiśniowa 8 łyżek
- czekolada deserowa 20 dag
- polewa czekoladowa 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wrzątek. Mąkę wymieszać z wiórkami i proszkiem, połączyć z żółtkami, na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, piec 60 minut. Wystawić z piekarnika, ciasto wyjąć, oddzielając nożem boki od formy, odstawić, poczekać, aż ostygnie i przekroić na 3 krążki. Na krem: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a na końcu roztrzepaną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę starannie wymieszać, dodać alkohol. Dwa placki posmarować konfiturą i 3/4 kremu, złożyć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Czekoladę rozpuścić, wylać na folię, uformować kulę, włożyć na 1/2 godziny do zamrażalnika, zetrzeć na wiórki. Polewę rozpuścić, polać wierzch tortu, wiórkami obsypać boki i wierzch, ozdobić wiśniami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty