Tort czekoladowy

Ocena przepisu

Składniki

krem

  • masło 40 dag
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • żółtka 2 szt
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • rum 4 łyżki
  • konfitura wiśniowa 8 łyżek
  • czekolada deserowa 20 dag
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wrzątek. Mąkę wymieszać z wiórkami i proszkiem, połączyć z żółtkami, na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, piec 60 minut. Wystawić z piekarnika, ciasto wyjąć, oddzielając nożem boki od formy, odstawić, poczekać, aż ostygnie i przekroić na 3 krążki. Na krem: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a na końcu roztrzepaną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę starannie wymieszać, dodać alkohol. Dwa placki posmarować konfiturą i 3/4 kremu, złożyć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Czekoladę rozpuścić, wylać na folię, uformować kulę, włożyć na 1/2 godziny do zamrażalnika, zetrzeć na wiórki. Polewę rozpuścić, polać wierzch tortu, wiórkami obsypać boki i wierzch, ozdobić wiśniami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 5
Wyświetlenia: 963
Data dodania: 2009-01-02

Zdjęcia

Tort czekoladowy
monika4#

Dodane przez:

monika4

2010-03-30
Tort czekoladowy
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Tort czekoladowy

!Semi#

!Semi

2009-05-07 11:44:02

Bardzo smaczny, chce sie jesc i jesc taki smaczny, ale mozna jeszcze dodac rodzynki..

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.