Tort tiramisu
Składniki
Sposób przyrządzenia
Jajka ubić w misce i dodawać po jednej łyżce cukier puder, aż się rozpuści. Do masy jajecznej wmieszać delikatnie mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wlać do form wysmarowanych i piec 25 minut, aż będzie złotobrązowe. Wyłożyć, ostudzić. Wsypać kawę do małej miski z żaroodpornego szkła i wlać wrzątek, wino oraz likier i całość ostudzić. W małej miseczce ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Całość wlać do większej miski i dodać mascarpone oraz 175 ml mieszanki kawowej. Upieczone blaty przekroić na dwie części. Każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową i posmarować łyżką kremu serowego. Ułożyć, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem. Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu. W krem wcisnąć migdały, schłodzić, podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty