Warzywa faszerowane ryżem
Składniki
nadzienie
Sposób przyrządzenia
Odcinamy wierzchy z pomidorów i papryki. Paprykę pozbawiamy gniazd z pestkami. Pomidory wydrążamy, miąższ przecieramy przez sito. Cebule również wydrążamy, jednak pozostawiając 2 warstwy, resztę siekamy i smażymy na maśle aż się zeszkli, dodajemy przetarty miąższ oraz sok z pomidorów i smażymy aż odparuje płyn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Natkę pietruszki i koper siekamy, a ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż gotujemy nasypko, odcedzamy, mieszamy z natką pietruszki, koprem, serem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nadziewamy nim warzywa, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego połową oliwy, paprykę i pomidory nakrywamy odciętymi wierzchami i polewamy oliwą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy wystudzone.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty