Wątroba w sosie

Ocena przepisu

Składniki

  • wątróbka jagnięcia, pokrojona 400 g
  • margaryna 1 łyżka
  • dymka,pokrojona w kawałki 2 szt
  • mleko półtłuste 100 ml
  • ziemniaki 600 g
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek 1 łyżek
  • duża cebula pokrojona wzdłuż 1 szt

do przybrania

  • skórka pomarańczowa

SOS:

  • ocet balsamiczny 3 łyżeczka
  • małe pomarańcze, pokrojone w kawałki 2 szt

Sposób przyrządzenia

W rondelku rozpuścić margarynę. Włożyć dymkę i dusić przez chwilę. Dodać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć. Ugotować ziemniaki, odcedzić, utłuc i doprawić do smaku. Dodać tyle mleka z dymką, aby uzyskać właściwą konsystencję. Włożyć do piekarnika, aby nie ostygły. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Czerwoną cebulę smażyć, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Zdjąć cebulę z patelni i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć wątróbkę, w razie potrzeby dodać przedtem trochę oliwy. Szybko smażyć paski wątróbki, często przewracając- wystarczy 4-5 minut. Wątróbkę zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Przygotować sos: na patelnię wlać ocet, dodać kawałki pomarańczy i smażyć, aż utracą przezroczystość. Na 4 talerze nałożyć po porcji ziemniaków, na wierzch cebulkę i wątróbkę, całość polać sosem. Podawać natychmiast przybrane skórką pomarańczową.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 589
Data dodania: 2010-03-31

Zdjęcia

Wątroba w sosie
Bocja#

Dodane przez:

Bocja

2010-07-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Wątroba w sosie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.