Wątroba w sosie
Składniki
- wątróbka jagnięcia, pokrojona 400 g
- margaryna 1 łyżka
- dymka,pokrojona w kawałki 2 szt
- mleko półtłuste 100 ml
- ziemniaki 600 g
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek 1 łyżek
- duża cebula pokrojona wzdłuż 1 szt
do przybrania
SOS:
- ocet balsamiczny 3 łyżeczka
- małe pomarańcze, pokrojone w kawałki 2 szt
Sposób przyrządzenia
W rondelku rozpuścić margarynę. Włożyć dymkę i dusić przez chwilę. Dodać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć. Ugotować ziemniaki, odcedzić, utłuc i doprawić do smaku. Dodać tyle mleka z dymką, aby uzyskać właściwą konsystencję. Włożyć do piekarnika, aby nie ostygły. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Czerwoną cebulę smażyć, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Zdjąć cebulę z patelni i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć wątróbkę, w razie potrzeby dodać przedtem trochę oliwy. Szybko smażyć paski wątróbki, często przewracając- wystarczy 4-5 minut. Wątróbkę zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Przygotować sos: na patelnię wlać ocet, dodać kawałki pomarańczy i smażyć, aż utracą przezroczystość. Na 4 talerze nałożyć po porcji ziemniaków, na wierzch cebulkę i wątróbkę, całość polać sosem. Podawać natychmiast przybrane skórką pomarańczową.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty