Zapiekanka z kurczakiem i warzywami zapiekana z sosem beszamelowym i serem żółtym
Składniki
- makaron penne 2 szkl.
- marchew 2 szt.
- podwójna pierś z kurczaka 1 szt.
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka (użyłam po trochu czerwonej, zielonej i żółtej) 1 szt.
- pieczarki 5 szt.
- groszek konserwowy 1 puszka
- ser zółty 150 gr
- porcja sosu beszamelowego (zrobiłam z połowy porcji)
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotować - w osolonej wodzie - al dente. Przelać wodą, odcedzić, odstawić. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub słupki, ugotować na wpół miękko, odcedzić. (Makaron ugotowałam razem z marchewką)
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę lub paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić kawałki kurczaka, zdjąć. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plastry. Groszek odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos beszamelowy.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Przełożyć makaron, mięso kurczaka oraz wszystkie warzywa, zamieszać. Polać sosem beszamelowym, ponownie zamieszać. Wierzch posypać żółtym serem. Piec 20 - 30 min.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty