Zupa ryżowa z groszkiem
Składniki
- oliwa z oliwek 2 lyzki
- ryż długoziarnisty 30 g
- czosnek 1 ząbek
- włoszczyzna 1 pęczek
- szynka parmenska 2 plasterki
- mrożona bazylia 1 lyzka
- rosól instant 1 lyzeczka
- fasola mamucia (lub mrożona szparagowa) 50 g
- zielony groszek 150 g
- woda 500 ml
- tarty Parmezan 1 łyzeczka
Sposób przyrządzenia
1 łyżkę oliwy wlać do rondla, wsypać ryz, dodać czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić włoszczyznę, dusić kilka minut. Całość podlać wodą, zagotować, dodać rosół. Fasole umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Dodać do rosołu z warzywami, gotować 15 minut. Wrzucić groszek, gotować 8 minut na małym ogniu. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni przełożyć na talerzyk. Do wytopionego z szynki tłuszczu dodać trochę rosołu z rondla, wymieszać. Całość wlać do gotującej się zupy. Dodać bazylię, wymieszać. Zupę przełożyć na talerz, posypać parmezanem, skropić pozostałą oliwą, szynkę parmeńską podawać osobno.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty