Żurek z jajkiem

Ocena przepisu

Składniki

zakwas

  • mąka żytnia 3 łyżki
  • letnia przegotowana woda 2 szkl
  • czosnek 2 ząbki
  • skórka razowego chleba

zupa

Sposób przyrządzenia

Zakwas: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku oraz skórkę chleba. Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (ok. 20*c). Grzyby myjemy, moczymy, a następnie gotujemy30 minut. Dodajemy cebulę, marchewkę oraz przyprawy, gotujemy jeszcze około 30 minut. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na tłuszczu. Wywar przecedzamy, dodajemy do niego przecedzony zakwas oraz boczek, grzyby i majeranek, całość gotujemy 10-15 minut. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Żurek podajemy z jajkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 1524
Data dodania: 2010-03-26

Zdjęcia

Żurek z jajkiem
halina#

Dodane przez:

halina

2010-11-20
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Żurek z jajkiem

2010-12-27 11:38:05

polecam dodać do zakwasu pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli.jest wtedy lepszy ;-)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.