Według przeprowadzonych badań kalarepa pochodzi od kapusty dzikiej. Roślina wraz z biegiem czasu zaczęła się zmieniać i ewoluować, co przyczyniło się do powstania znanego wszystkich warzywa.
Kalarepa zaliczana jest do rodziny roślin dwuletnich. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest mięsista łodyga oraz liście. Warzywo posiada też niezbyt dobrze rozwinięty system korzeniowy. Wspomniana łodyga stanowi równocześnie jadalną część warzywa, a zależnie od gatunku może odznaczać się zielonym albo fioletowym kolorem.
Mimo tego, że kalarepa w Europie Zachodniej wykorzystywana jest dopiero od XVIII wieku, roślina była dobrze znana już za czasów starożytnych Greków i Rzymian. Obecnie kalarepa cieszy się dosyć sporą popularnością, o czym świadczyć mogą różne gatunki przeznaczone pod uprawę. Do najbardziej cenionych należy kalarepa fioletowa, praska, wiedeńska i Goliat biała. Niezależnie od gatunku, jaki wybierzemy, zwróćmy uwaga na liście kalarepy, które posiadają takie same wartości jak wspomniana łodyga. Niejednokrotnie wartości te są o wiele większe.
Kalarepa polecana jest wszystkim osobom, które martwią się nadmierną ilością kilogramów. Omawiane warzywo posiada zaledwie 29 kcal w 100 gramach. Przy okazji należy wspomnieć o innych dobrodziejstwach ukrytych w kalarepie, wśród których znajdą się między innymi: potas, magnez, jod, miedź, fosfor czy chlor. Do tego w warzywie znajdziemy bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, sodu, błonnika i białka. Nie można przy tym pominąć kwasu nikotynowego, szczawiowego, patentowego i foliowego.
Oprócz tego, że przyniesie wiele korzyści naszemu organizmowi, znacząco pobudzi nasze podniebienie. Oczywiście kalarepę można zjadać na surowo, jednakże korzystając z chwili czasu, warto zapiec ją z serem. Warzywo idealnie nadawać się będzie do zrobienia pulpetów. Ponadto można ją wykorzystać do skomponowania serowo-pomidorowego farszu. Dodajmy, że wielu kucharzy łączy jej walory smakowe z odpowiednim sosem, z czego najbardziej popularny jest sos korzenny.
Brak komentarzy