Kasza manna

Kasza manna jest jednym z bardziej istotnych składników kulinarnych. Otrzymuje się ją w procesie przemiału pszenicznych ziaren. W momencie, kiedy dokonuje się przemiału pszenicy na mąkę, tworzy się wiele cząsteczek bielma mącznego – frakcji kaszek. Odpowiednia z nich zostaje oczyszczona. Do tego procesu służą specjalistyczne maszyny, zwane powszechnie wialniami kaszkowymi. W trakcie przebiegu procesu oczyszczania, od kaszki odseparowuje się mąkę, a także przylegające do niej cząsteczki otrębiaste. Później dana frakcja jest gotowa do dalszej dystrybucji i trafia do opakowań jako znana wszystkim kasza manna.

Argumentem za spożywaniem kaszy manny z całą pewnością będzie jej lekkostrawność. Jest składnikiem, który idealnie nadaje się dla dzieci, a także osób, które cierpią na nadwrażliwość układu pokarmowego. Niemniej, zaznaczyć trzeba, że powinna być wykluczona z menu, jeśli sięgamy po dietę bezglutenową. Kasza otrzymywana jest z pszenicy, ta natomiast jest dobrym źródłem glutenu.

Na sklepowych półkach spotkamy kaszę mannę, a także kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Ta druga powstaje na wskutek termicznej obróbki, która doprowadza do skleikowania skrobi. Dzięki temu procesowi, kasza bardzo szybko ulega ugotowaniu.

Kasza manna nadaje się do przyrządzenia pełnoprawnej potrawy. Może stać się bazą do zupy mlecznej, budyniu czy leguminy. Dobrze sprawdza się jako środek zagęszczający (i wiążący zarazem) do ciast, przetworów mięsnych czy zup. Można wykorzystać ją do posypania brzegów forem do ciasta, często też pełni rolę alternatywy dla makaronu (np. w zupach).

Jeśli zależy nam na dobrej jakościowo kaszy, należy szukać tych o białym kolorze, z lekkim odcieniem żółci. Posiadać będzie niewiele witamin, minerałów i błonnika, jednakże nadrobi to sporą ilością skrobi. Kasza nie powinna być zamączona, a wszelkie ciemne cząsteczki otrębowe są niepożądane. Jej łagodny smak warto przyprawić.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Podsmażane pulpety w sosie

Podsmażane pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-27
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 922
Placek z malinami

Placek z malinami

Data dodania: 2012-07-22
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 373
Knedle serowe z koperkiem

Knedle serowe z koperkiem

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 408
Kolorowe wafle

Kolorowe wafle

Data dodania: 2012-04-23
  • Składniki:
  • cukier puder
  • galaretka turkusowa
  • galaretka brzoskwiniowa
  • galaretka agrestowa
  • galaretka truskawkowa
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 748
Kalafiorowa z kiełbaską i koperkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 412
Sernik w kratkę

Sernik w kratkę

Data dodania: 2011-12-15
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 847
Zupa ogórkowa  z kaszą manną
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 1226
Pomidorowa z kluskami

Pomidorowa z kluskami

Data dodania: 2011-12-04
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 447
Bazyliowe kluseczki do zupy

Bazyliowe kluseczki do zupy

Data dodania: 2011-12-02
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 552
Ciasto z masą jabłkową

Ciasto z masą jabłkową

Data dodania: 2011-08-30
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 491
Przekładaniec

Przekładaniec

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • garnek,miska,łyżka,foremka
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 454
Mus z czerwonej porzeczki

Mus z czerwonej porzeczki

Deserek jest przyjemnie kwaśny, rześki, pyszny! Polecam!
Data dodania: 2011-08-09
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 546
Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

Data dodania: 2011-07-31
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 735
Sernik z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych

Data dodania: 2011-07-05
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 587
Czarno-białe ciasto w polewie serowej
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 441

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.