Koperek

Koperek jest jednym ze stałych bywalców naszej kuchni, jest miłym dodatkiem do codziennych potraw, a umiejętnie wykorzystany wzbogaci i podniesie smak każdego posiłku. Jeśli posiadamy kawałek własnej działki, posadzenie kopru byłoby jedną z najlepszych inwestycji, jeżeli zaś takiej możliwości nie mamy, w skrzynce lub doniczkach koperek będzie czuł się równie dobrze. Oczywiście, jak w wielu przypadkach, nie tylko smak i aromat są tutaj argumentami przemawiającymi za tą popularną przyprawą, wszak koper warto docenić także ze względu na nasze zdrowie.

Wartości tej rośliny znane były już w znamienitym Rzymie i Egipcie. Starożytni jako prekursorzy urozmaicali smakowite potrawy skromnym koperkiem. Dziś zresztą jego rola wcale nie zmalała, a na wszystkich niemal kontynentach wykorzystuje się jego pędy i nasiona. Kulinaria zresztą nie są jedyną dziedziną, w jakiej koper jest wykorzystywany.

Zacznijmy od niemowląt cierpiących na niestrawność, albo kolkę. Herbata przygotowana na bazie kopru złagodzi męczące objawy, przynosząc ukojenie. Może mieć też mieć wpływ na zwiększenie produkcji mleka u karmiących matek. Ponadto napar z koperku jest doskonałym lekarstwem, które przeciwdziałać będzie grypie i zwalczy uciążliwy kaszel. Oprócz tego, że pomoże przy problemach z zaburzeniem pracy jelit, posiada też właściwości moczopędne. Osoby, które uskarżają się na nieświeży oddech, powinny rzuć koper, który pozwoli na dłuższe zachowanie przyjemnego zapachu z ust.

Świetnym dopełnieniem młodych ziemniaczków jest świeżo posiekany koperek. Jest też nieodłącznym elementem wszelkich mizerii, kotletów czy farszów. Przyprawa wzbogaci jajka i doskonale komponować się będzie zarówno z rybą, jak i różnorodnymi sałatkami. Duszone i gotowane mięsa także mogą wiele zyskać na znajomości z koperkiem. Oprócz tego, można pokusić się o kupno masła koperkowego, czy zmieszać nasz koper z twarożkiem, komponując w ten sposób pyszną i zdrową przekąskę.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sos koperkowy do mięs

Sos koperkowy do mięs

Data dodania: 2012-10-20
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 501
Jajka z pastą chrzanową
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 495
Zupa krem z bobu
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 522
Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Data dodania: 2012-07-01
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 460
Knedle serowe z koperkiem

Knedle serowe z koperkiem

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 408
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 426
Potrawka z ziemniakami

Potrawka z ziemniakami

Szybka, prosta i bardzo smaczna.
Data dodania: 2012-04-11
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • rondel
  • patelnia
  • noże
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 336
Wegetariańskie kotlety z jajek

Wegetariańskie kotlety z jajek

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 466
Kalafiorowa z kiełbaską i koperkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 412
Kapuśniaczek na żeberkach

Kapuśniaczek na żeberkach

Data dodania: 2012-01-20
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 432
Pure ziemniaczane z tartą marchewką podane z kotletem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 395
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Data dodania: 2012-01-18
  • Składniki:
  • pieprz
  • kucharek
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • mała cebulka
  • starty korzeń pietruszki
  • ...
  • Akcesoria:
  • łyżka stołowa
  • kubek
  • patelnia i łyżka drewniana
  • nóż i deska do krojenia
  • garnek
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 427
Pasta jajeczna z cebulką
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 380
Pstrągi pieczone w sreberkach

Pstrągi pieczone w sreberkach

Data dodania: 2012-01-09
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 600
Sałatka wielo-warzywna

Sałatka wielo-warzywna

Data dodania: 2012-01-03
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 750

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.