Mąka pszenna

Jak dziś wyglądałby kulinarny świat, gdyby nie mąka pszenna? Nie mówiąc o wypiekaniu chleba, często używana jest przecież do wszelkich wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Mąka okazuje się być pomocna do zagęszczenia zup, a także sprawdza się jako składnik sosów. Oprócz tego, iż wystąpić może w charakterze panierki, doskonale posłuży każdemu, kto przygotować by pragnął naleśniki, omlet czy placki.

Interesującymi składnikami mąki są gliadyna i gluteina. Jeżeli dodać odpowiednią ilość wody, oba zmienią się w gluten, a ten z kolei odpowiedzialny jest za pulchność i rozciągliwość ciast. Do tego, w mące pszennej znajdziemy wiele białek oraz witamin B6 i PP.

Mąki jednak nie da się scharakteryzować w sposób jednostajny i prosty, a składnik ten posiadać może wiele typów i gatunków, którym powierzyć można różnoraką rolę w naszych wypiekach. Głównym wyznacznikiem jest w tym przypadku ilość składników mineralnych, określanych mianem popiołu. Liczba, która często widoczna jest przy nazwie mąki, świadczy o jego wadze, która pozostaje po spaleniu 100 kg danego gatunku.

Tak więc mamy na przykład mąkę tortową typu 450, dedykowaną ciastom biszkoptowym. Oprócz niej skorzystać możemy z poznańskiej typu 500, która doskonale sprawdzi się w razie przygotowania makaronów, klusek, pierogów, a także spodów do pizzy i zasmażek. Ten typ mąki może być też wykorzystany w celu zagęszczenia sosów. Należąca do typu 500 krupczatka, za wyjątkiem wyrobu makaronu, sprawdzi się jako składnik kruchych, półkruchych i parzonych ciast. Mąka wrocławska natomiast przyda się, jeśli mamy nieodpartą ochotę na naleśniki i ciasto drożdżowe. Mąkę luksusową typu 550 znają wszyscy, parający się wypiekiem ciast drożdżowych i smażonych.

Oprócz wymienionych wyżej gatunków mąki pszennej, na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy mąkę makaronową (typ 650), żytnią chlebową(850) czy makaronową pełnoziarnistą(1000). Mniejszą popularnością cieszy się mąka sitkowa typu 1400, graham typu 1850 oraz razowa(2000) i pszenna pełnego przemiału typu 3000.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Naleśnikowy przekładaniec

Naleśnikowy przekładaniec

Idealne na pozywny deser.Podany w tej wersji smakuje każdemu.
Data dodania: 2012-09-19
  • Składniki:
  • likieru jajecznego
  • cukru pudru
  • Śmietan-fix
  • śmietana kremówka
  • olej do smażenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 499
Proste i szybkie gofry dla każdego

Proste i szybkie gofry dla każdego

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 372
Placek serowy

Placek serowy

Data dodania: 2012-07-17
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 428
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Data dodania: 2012-07-10
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 422
Szarlotka
Czas przyrządzenia
1,4 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 507
Moje bagietki

Moje bagietki

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 461
Ciasto drożdżowe z jagodami
Czas przyrządzenia
5 godz
Ile porcji
14
Wyświetlenia: 366
Babka w polewie czekoladowej

Babka w polewie czekoladowej

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 383
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Data dodania: 2012-05-28
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 341
Ciasto z makiem

Ciasto z makiem

Data dodania: 2012-05-26
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 397
Sernik czarno biały

Sernik czarno biały

Polecam!
Data dodania: 2012-05-06
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 499

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.