Masło

Jeszcze wcale niedawno, kulinarny świat podzielony był na dwie opcje. Jeden obóz miał na tarczach masło, drugi zaś nosił na sztandarach wizerunek margaryny. To chyba druga taka gastronomiczna wojenka, którą porównać można jedynie do konfliktu posiłków mięsnych i wegetariańskich. Jeżeli zaś walka między zwolennikami mięsa i roślin trwa nadal, to wojenny topór między masłem, a margaryną został zakopany jakiś czas temu. Ludzie przestali przekonywać sie nawzajem, o tym które z tych smarowideł zdrowsze, które ma więcej cholesterolu, a które ładniej przylega do kanapek. Skoro więc, ów spór wygasł zupełnie, pozwolę sobie lepiej przybliżyć tę bardziej maślaną stronę medalu.

Ażeby cieszyć się konsystencją masła, najpierw trzeba zadbać o słuszną ilość kwaszonej lub słodkiej śmietany. Jeżeli takową posiadamy, trzeba czym prędzej poddać ją procesowi pasteryzacji. Dopiero po zupełnym zakończeniu powyższej operacji, przystąpić można do skomplikowanego procesu zmaślania.

Zmaślanie zaś może być procesem wcale zabawnym, albowiem polega on mniej więcej na poddaniu spasteryzowanej śmietany najbardziej wymyślnym ze znanych tortur. Tak więc trzeba nią potrząsać, tłuc, bić, ubijać, brutalnie mieszać. Wszystko po to, by uszkodzić fosfo-lipidowo-białkowe otoczki kuleczek tłuszczowych. Jeżeli do ów uszkodzeń dojdzie, mamy do czynienia z wyciekaniem stałego i ciekłego tłuszczu. I tak oto jesteśmy w połowie drogi, jaką podążamy, by stworzyć maślaną kostkę.

Zaraz po wydzieleniu się tłuszczu ciekłego, tłuszczowe ziarna zbierają sie i łączą, tym samym oddzielając się od całej reszty maślankowej masy. Grudki tłuszczu zespalają się, zapraszają kolegów, rosną w siłę, aż wreszcie gotowe są na proces ostateczny. Teraz bowiem nie pozostaje już nic innego jak przepłukać je wodą, wygnieść i uformować, celem dalszej dystrybucji.

Masło jest zaś nieodłącznym elementem krajobrazu, jaki ujrzeć możemy, otwierając lodówkę. To najbardziej powszechny i najczęściej stosowany składnik, z jakim mamy do czynienia w codziennym menu. Pamiętać jednak należy, iż masło to nie tylko witaminy A i D, ale także – co wielu przeraża – cholesterol. Załóżmy, iż dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten ostatni, wynosi około 350 mg. W 100 g masła znajdziemy około 220 mg cholesterolu. Tak więc, jeżeli nie będziemy zużywać całej kostki na śniadanie, możemy raczej być spokojni o swoje zdrowie.

Czy zatem wybrać masło, czy zdecydować się na margarynę? Spór niech rozstrzygną nasze smakowe kubeczki.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Buraczki do obiadu
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 15183
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14065
Sos koperkowy do mięs

Sos koperkowy do mięs

Data dodania: 2012-10-20
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 501
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Sos pieczarkowy zasmażany
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 518
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 455
Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434
Torcik Szwarcwald

Torcik Szwarcwald

Data dodania: 2012-10-01
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 472
Pasta na kanapki

Pasta na kanapki

Data dodania: 2012-09-17
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 499
Naleśniki z pasztetowym farszem

Naleśniki z pasztetowym farszem

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 642
Smaczne naleśniki

Smaczne naleśniki

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 652
Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 458
Zrazy z kaszą gryczaną
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 412

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.