Mięso wieprzowe

W naszym kraju, wieprzowina jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa, jakie zjadamy z chęcią, z pietyzmem przyrządzając ją w naszych kuchniach. Spożywanie mięsa wieprzowego, jest zakorzenione w naszej naturze, jest kultywowaniem wielopokoleniowej tradycji. A tradycję należy szanować i przekazywać dalej.

Nie ma wieprzowiny, bez świni. Świnie zaś wynaleziono około 5000 lat p.n.e. Na bliskim wschodzie, lub bezpośrednio w Chinach, człowiek napotkał na swej drodze stada dzików. Po bezpośredniej konfrontacji musiał stwierdzić, iż dziczyzna jest w miarę zjadliwa i pożywna, dobrze więc byłoby mieć większy jej zapas. Ta myśl przyczyniła się do pierwszych prób hodowli i udomawiania biegającej po lasach trzody. Okazało się, iż dziki są podatne na ingerencje cywilizacji i kilka pokoleń później mogły się zaadoptować do roli domowej świni.

Wieprzowina pozostaje najbardziej popularna w Chinach i Europie (w tym i w naszym nadwiślańskim kraju).

W Polsce przyjęto taksonomię, podług której wieprzową półtuszę dzielimy na 15 wyszczególnionych części. Zaznaczyć trzeba, iż podziały te, zależne są od danego kraju, tak więc taksonomia owa może się różnić z chociażby amerykańską. Wieprzowina dysponuje zatem głową, podgardlem, słoniną, karkówką, mostkiem i schabem, a także biodrówką, polędwicą, żeberkami, boczkiem i łopatką, szynką i golonką oraz nogami i ogonem. Każde z nich spełni różną rolę w naszej kuchni, przysługując się do powstanie wyśmienitego posiłku.

Wieprzowina dostarczy nam wiele niezbędnych składników. Jest jednym z największych witaminy B1. Oprócz tego zapewni nam odpowiedni poziom fosforu i żelaza. Oczywiście wszystko to można pozyskać z innych źródeł niż wieprzowe mięso, tak więc, jeśli ktoś uprze się na skrajny wegetarianizm, będzie sobie mógł bez wieprzowiny z powodzeniem poradzić.

Problemem może być wysoka kaloryczność wieprzowiny, zgubna w przypadku, w którym ktoś bez opamiętania rzuca się na stos schabowych kotletów w chrupiącej panierce. Kwestię tę, można w jakimś stopniu zredukować, wybierając chude mięso, niźli te tłuste kawałki. Oczywiście na zwyczajne obżarstwo, podobne rozwiązanie na niewiele się zda.

Za wieprzowiną przepadam, trudno byłoby mi zrezygnować z jej smaku. Jestem przy tym w stanie zrozumieć przeciwników, tejże wieprzowiny. Cóż, wybierajmy według własnych przekonać i widzimisie. Byle z rozsądkiem i umiarem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Danie z zupy

Danie z zupy

Danie można zrobić z pozostałego rosołu i resztek mięsa.
Data dodania: 2012-04-08
  • Akcesoria:
  • brytfanka
  • łyżka do mieszania
  • szklanka
  • miska
  • garnek
  • maszynka do mielenia mięsa
  • ...
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 413
Nadziewane zrazy z mięsa wieprzowego
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 741
Mięso wieprzowe duszone z papryką konserwową
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 749
Steki - Kotlety z mięsa wieprzowego

Steki - Kotlety z mięsa wieprzowego

Data dodania: 2012-01-18
  • Akcesoria:
  • kubek i widelec
  • miska
  • patelnia i drewniana łopatka
  • nóż i deska do krojenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 476
Mięso w sosie musztardowym

Mięso w sosie musztardowym

Data dodania: 2011-12-29
  • Składniki:
  • woda
  • vegeta w płynie
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • pieprz
  • kucharek
  • ...
  • Akcesoria:
  • patelnia i drewniana łopatka
  • nóż i deska do krojenia
  • garnek
  • ...
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 484
Mięso w sosie pieczarkowym

Mięso w sosie pieczarkowym

Data dodania: 2011-12-29
  • Składniki:
  • vegeta w płynie
  • kucharek lub sól
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • pieczarki
  • cebulka
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 441
Mięso duszone z pieczarkami

Mięso duszone z pieczarkami

Data dodania: 2011-12-29
  • Składniki:
  • śmietana
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • koperek
  • vegeta w płynie
  • sól i pieprz
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 525
Świeżonka

Świeżonka

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 938
Roladki

Roladki

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 431
Wieprzowina w potrawce
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 461
Gulaszowa zupa na ostro
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 432
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • wałek
  • stolnica
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 526
Zapiekanka szparagowa z ziemniakami

Zapiekanka szparagowa z ziemniakami

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • patelnia
  • piekarnik
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 546
Kwaśna zupa

Kwaśna zupa

Data dodania: 2011-06-28
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 397

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.