Od dziecka powtarzano nam, że picie mleka jest zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem na wielu forach, dochodzi do licznych dyskusji, między zwolennikami białego płynu, a jego zagorzałymi przeciwnikami. My jednak podejdźmy do tematu mleka z goła bezstronnie i obiektywnie.
Głównym pozytywem mleka jest bardzo duża ilość zawartego w nim wapnia, który wszak odpowiedzialny jest za budowę i wzmocnienie naszych kości. Oprócz tego ,w jego składnie znaleźć można fosfor, magnez i chlor, a także potas, sód i kwas cytrynowy. Mleko aż kipi i wrze od licznych grup witamin i składników mineralnych. Wśród nich, z łatwością odnajdziemy witaminę A, B, D oraz E.
Mleko przyczynić się może do ochrony naszego serca przed chorobami, do tego jest w stanie w pewnym stopniu obniżyć tłuszcz we krwi. Jednakże działanie mleka jest szersze niż mogłoby się wydawać. Płyn ten jest od wieków stosowany w kosmetyce, ze względu na swoje zdolności, które hamują procesy starzenia skóry. Dodatkowo, mleko wpłynie na regeneracje naskórka. Do wyżej wymienionych plusów, dodać należy jeszcze jeden, mianowicie, mleko może zdziałać wiele dobrego dla naszych włosów, zapobiegając rozdwajaniu końcówek i poprawiając ogólną ich kondycję.
Na rynku mamy dostęp do kilku odmiennych gatunków mleka. Tak więc najbardziej popularnym w naszych kuchniach jest mleko spożywcze. Te zaś podzielić można na odtłuszczone, chude, bądź tłuste.
Ciekawostkę może stanowić mleko w proszku. Jednakże produkt taki, po pierwsze zawiera nadmierne ilości tłuszczu, po drugie zaś jest o wiele mniej wartościowy od mleka tradycyjnego.
Jeżeli biały płyn poddamy odpowiednim procesom, spowodujemy odparowanie wody. Produktem, powstałym na skutek takiego działania, będzie mleko zagęszczone. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by w podobny sposób otrzymać słodzone mleko skondensowane.
Mleko jest jednym z podstawowych składników, jakie dostępne są w szeroko pojętej gastronomii. Wszak, gdyby nie ono, z naszej lodówki zniknęłaby śmietana, z nią zaś uciekły by i sery. Do tego, mleko jest niezbędne, jeśli mamy ochotę na kilka naleśników, bądź jeśli zapragniemy upiec smaczne ciasto. Nawet płatki kukurydziane podawane są z gorącym mlekiem.
Czy mleko jest tak zdrowe, jak się powszechnie uważa? Czy powinnyśmy ograniczyć jego spożywanie? Zdania są podzielone. Bez wątpienia jednak jest ono jednym z podstawowych składników naszej codziennej diety.
Brak komentarzy