Mleko

Od dziecka powtarzano nam, że picie mleka jest zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem na wielu forach, dochodzi do licznych dyskusji, między zwolennikami białego płynu, a jego zagorzałymi przeciwnikami. My jednak podejdźmy do tematu mleka z goła bezstronnie i obiektywnie.

Głównym pozytywem mleka jest bardzo duża ilość zawartego w nim wapnia, który wszak odpowiedzialny jest za budowę i wzmocnienie naszych kości. Oprócz tego ,w jego składnie znaleźć można fosfor, magnez i chlor, a także potas, sód i kwas cytrynowy. Mleko aż kipi i wrze od licznych grup witamin i składników mineralnych. Wśród nich, z łatwością odnajdziemy witaminę A, B, D oraz E.

Mleko przyczynić się może do ochrony naszego serca przed chorobami, do tego jest w stanie w pewnym stopniu obniżyć tłuszcz we krwi. Jednakże działanie mleka jest szersze niż mogłoby się wydawać. Płyn ten jest od wieków stosowany w kosmetyce, ze względu na swoje zdolności, które hamują procesy starzenia skóry. Dodatkowo, mleko wpłynie na regeneracje naskórka. Do wyżej wymienionych plusów, dodać należy jeszcze jeden, mianowicie, mleko może zdziałać wiele dobrego dla naszych włosów, zapobiegając rozdwajaniu końcówek i poprawiając ogólną ich kondycję.

Na rynku mamy dostęp do kilku odmiennych gatunków mleka. Tak więc najbardziej popularnym w naszych kuchniach jest mleko spożywcze. Te zaś podzielić można na odtłuszczone, chude, bądź tłuste.

Ciekawostkę może stanowić mleko w proszku. Jednakże produkt taki, po pierwsze zawiera nadmierne ilości tłuszczu, po drugie zaś jest o wiele mniej wartościowy od mleka tradycyjnego.

Jeżeli biały płyn poddamy odpowiednim procesom, spowodujemy odparowanie wody. Produktem, powstałym na skutek takiego działania, będzie mleko zagęszczone. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by w podobny sposób otrzymać słodzone mleko skondensowane.

Mleko jest jednym z podstawowych składników, jakie dostępne są w szeroko pojętej gastronomii. Wszak, gdyby nie ono, z naszej lodówki zniknęłaby śmietana, z nią zaś uciekły by i sery. Do tego, mleko jest niezbędne, jeśli mamy ochotę na kilka naleśników, bądź jeśli zapragniemy upiec smaczne ciasto. Nawet płatki kukurydziane podawane są z gorącym mlekiem.

Czy mleko jest tak zdrowe, jak się powszechnie uważa? Czy powinnyśmy ograniczyć jego spożywanie? Zdania są podzielone. Bez wątpienia jednak jest ono jednym z podstawowych składników naszej codziennej diety.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Skrzydełka poobiednie
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 686
Wątróbka w naleśnikowej panierce

Wątróbka w naleśnikowej panierce

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 727
Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960
Mielony odświeżony
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 854
Mielone z fasolką szparagową

Mielone z fasolką szparagową

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 748
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 707
Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 458
Naleśniki ze szpinakiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 495
Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka

Data dodania: 2012-08-11
  • Akcesoria:
  • wykałaczki 10 szt.
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 500
Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Data dodania: 2012-07-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 457
Tofik

Tofik

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 964
Ptasia pianka

Ptasia pianka

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 690
Schabowy w chrupkach

Schabowy w chrupkach

Data dodania: 2012-07-05
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 394

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.