Natka pietruszki

Natka pietruszki nie wyróżnia się niczym specjalnym. Uznawana jest raczej za dosyć pospolity ozdobnik, jaki znajduje się na naszych talerzach i półmiskach. Mimo wszystko, ta sama pietruszka skrywa w sobie całkiem pokaźny potencjał i gastronomiczny talent, którego nie wypada nie docenić i o nim nie wspomnieć.

Niegdyś, w czasach starożytnych mędrców, natka pietruszki uważana była za roślinę nagrobną i cmentarną. Ta tendencja odmieniła się z czasem, a sama roślina zaczęła być kojarzona z długim i dobrym zdrowiem.

Pietruszka chowa w sobie spore pokłady witaminy A i B. Do tego zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Oprócz tej trójki, w pietruszkowej zieleni odnaleźć można żelazo, miedź, chlorofil, flawonoidy, a także liczne olejki esencjonalne. Ten skład sprawia, że pietruszka staje się niezastąpiona w przypadku kłopotów z trawieniem. Potrafi złagodzić nieco bóle menstruacyjne, od tego zaś dobrze radzi sobie z wzdęciami i kolkami.

Sklepowe półki, popularne osiedlowe warzywniaki i rynkowe stoiska obfitują w wiele różnych rodzajów pietruszki. Na swej kulinarnej drodze spotkać możemy taką o płaskich i gładkich liściach, wespół z pietruszką o liściach niesłychanie wręcz karbowanych. Dodatkowo możemy wybrać natkę sproszkowaną lub mrożoną. To wszystko nie ma większego znaczenia, pod warunkiem, iż liście nie straszą żółcią, a łodyga nadal jest twarda i zdrowa. Niezależnie od rodzaju, pietruszkę powinno się przechowywać w ciemnym pomieszczeniu, niedostępnym dla słonecznych promieni.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Skrzydełka poobiednie
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 686
Mielony odświeżony
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 854
Ryż ze szprotem

Ryż ze szprotem

Data dodania: 2012-10-18
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 474
Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-09-27
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 873
Pasta na kanapki

Pasta na kanapki

Data dodania: 2012-09-17
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 499
Naleśniki z pasztetowym farszem

Naleśniki z pasztetowym farszem

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 642
Gotowany bób

Gotowany bób

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 400
Makaron zapiekany z cukinią

Makaron zapiekany z cukinią

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 398
Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Data dodania: 2012-08-12
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 453
Zupa krem z bobu
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 522
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Data dodania: 2012-07-24
  • Składniki:
  • majonez gęsty do smaku
  • sól pieprz do smaku
  • ziemniaki duże
  • natka pietruszki
  • fasola czerwona konserwowa
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 376
Kurki smażone

Kurki smażone

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 507
Mintaj pod pierzynką
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 529
Makaron z łososiem i kaparami

Makaron z łososiem i kaparami

Data dodania: 2012-07-15
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 566
Zupa kalarepkowa

Zupa kalarepkowa

Data dodania: 2012-06-27
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 460

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.