Żurawina znana była kiedyś z bagien oraz torfowisk Europy Północnej i Wschodniej. Jej rodowodu szukać można również na ziemiach Kanady, Syberii i północnych rejonów Stanów Zjednoczonych. W naszym nadwiślańskim kraju czerwone, cierpkie owoce znaleźć można w gęstwinach Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, a także w biłgorajskich lasach.
Czerwone kulki od wieków wykorzystywane były nie tylko w gastronomii, ale przede wszystkim w szeroko pojętej medycynie i zielarstwie. Stanowiła niezawodny lek na zapalenie dróg moczowych, a także przynosiła ulgę w przypadku kamienicy nerkowej. Ponadto żurawina jest w stanie podnieść odporność całego organizmu. W dalszym ciągu jest ona używana przy leczeniu zapalenia pęcherzyka oraz łagodzenia zakażonych dróg moczowych. Możemy mieć pewność, że spore ilości soki z żurawiny rozpuszczą kamienie zawierające moczany, a ponadto pomogą pozbyć się kolki nerkowej.
Tajemnica żurawiny tkwi w jej składzie. Cierpkie owoce stanowią doskonałe źródło wielu soli mineralnych i niezbędnych witamin. Dzięki pokaźnej dawce witaminy C, żurawina polecana jest jako naturalny lek na przeziębienia. Oprócz tego, wspomnieć trzeba o antyoksydantach, których działanie i moc porównać można z czerwonym winem. Ogólnie rzecz biorąc owoce żurawiny wskazane są do oczyszczania układu moczowego i łagodzenia wszelkich jego zakażeń oraz zaburzeń.
W Polsce mamy do czynienia głównie z żurawiną błotną. Bez większego problemu owoce można zakupić na najbliższym targowisku, a czerwonych kuleczek w sezonie nie brakuje. Mimo swoich zdrowotnych właściwości, niektórych odrzucać może przez charakterystyczny cierpki smak. Z tego też powodu, zazwyczaj wybiera się żurawinę w formie przetworzonej.
Najczęściej wybierany jest świeżo wyciśnięty sok żurawinowy, jednakże popularne są również kompoty i krzepiące nalewki. Oprócz tego, żurawinę można wykorzystać do sporządzenia pysznych galaretek, konfitur i kisieli. Smakowitą kompozycję stanowić będzie żurawina, podana w towarzystwie ryby albo kaczki.
Brak komentarzy