Składniki

Woda

W naszej kuchni znaleźć można wiele składników, bez których nie wyobrażamy sobie kolejnego ranka. Czy jednak jest wśród nich tak potrzebny i niezbędny jak woda? Ludzki organizm potrzebuje wody. Jeżeli przez dłuższy czas nie możemy uraczyć się szkl...

Ziele angielskie

Ziele angielskie jest przyprawą, którą wieki temu wynaleźli Aztekowie. Okazało się bowiem, że korzennik lekarski, posiada owoce, które można wykorzystać do poprawienia smaku przygotowanych potraw. Po jakimś czasie, do Ameryki Południowej dotarł także...

Ziemniaki

Ziemniaki, kartofle, pyry. Jakkolwiek ich nie nazwiemy, niezaprzeczalnie są fundamentem, na którym opiera się polska kuchnia. Mimo, tego, iż znane są na naszych ziemiach zaledwie od XVII wieku, zdążyły urosnąć do niezbędnego składnika codziennego men...

Zioła prowansalskie

Francuzi specjalizują sie w kilku dziedzinach. Pierwszą jest szeroko pojęta sztuka (również sztuka miłosna), drugą zaś i być może ważniejszą – dobra kuchnia. Jedzenie uznawane jest za jedną z największych ziemskich przyjemności, dlatego też zadbać na...

Żelatyna

Żelatyna to naturalna substancja, którą pozyskuje się ze zwierzęcych kości i chrząstek. Największą rolę gra tutaj kolagen, który u niektórych zwierząt wynosi około 60% wszystkich białek. Zawiera w sobie między innymi glicynę, pralinę, a także hydroks...

Żurawina

Żurawina znana była kiedyś z bagien oraz torfowisk Europy Północnej i Wschodniej. Jej rodowodu szukać można również na ziemiach Kanady, Syberii i północnych rejonów Stanów Zjednoczonych. W naszym nadwiślańskim kraju czerwone, cierpkie owoce znaleźć m...

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.