Cukier waniliowy

Cukier waniliowy. Używamy go dość powszechnie, często kupując słodkie saszetki, które udoskonalić mają nasze wypieki. Ciasta, babeczki czy budynie nawet, wszystko z udziałem cukru waniliowego. Cukier waniliowy znajdziemy w co drugiej kuchni, prawda? Otóż właśnie nie prawda. Większość z nas nigdy nie trzymała saszetki z waniliowym cukrem. Jeżeli ktoś uzna powyższe słowa za bzdurę i kłam, niech w tej chwili pochwyci najbliższe opakowanie, tegoż produktu. Teraz przeczytajmy głośno i wyraźnie. Cukier waniliNowy.

Prawdziwy cukier waniliowy, owszem występuje w przyrodzie, a po dość wygórowanej cenie można go nawet zakupić. Ba, z odpowiednim przepisem da się wyprodukować go samemu. To jednak, co zazwyczaj oferuje nam pani ekspedientka w pobliskim supermarkecie, cukrem waniliowym z pewnością nie jest. Ciekawostką jest, że ani konsument, ani rzeczona ekspedientka nie mają o tym bladego pojęcia. Wszyscy zatem ulegają pewnej iluzji, myląc cukier wanilinowy z waniliowym. Swoją drogą, ta sama ekspedientka nie będzie wstanie wskazać nam cukru wanilinowego, jeśli o takowy poprosimy. Mimo tego, że właśnie taka nazwa widnieje na każdym produkcie, który uznajemy za ten właściwy – waniliowy.

Co za różnica – ktoś zapyta. Ano różnica jest i to niebagatelna. O ile cukier waniliowy faktycznie zawiera w sobie czarne pałeczki wanilii, o tyle wanilinowy może poszczycić się jedynie śladową ich ilością. Zamiast tego, wanilinowy cukier może posiadać całkiem spore ilości aromatów i barwników. Waniliopodobny smak otrzymuje się, wrzucając do składników kukurydzianą, ziemniaczaną czy modyfikowaną skrobię. Do tego wszystkiego dołącza etylowanilia, proszek, którego zapach potrafi być kilkakrotnie bardziej intensywny, niż sama wanilia.

Czy ktoś z nami pogrywa? Zapewne tak. Czy jesteśmy wprowadzani w błąd i mamieni? Nie do końca. Wszak na żadnym opakowaniu nie ma wzmianki o cukrze waniliowym. Jest wanilinowy. Czy ta informacja w jakikolwiek sposób wpłynie na naszą kulinarną egzystencję? Zapewne nie, ale dzięki temu będziemy mogli być bardziej świadomymi konsumentami. A to już przecież coś.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sodziakowe racuchy
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1062
Wiatraczki z morelami

Wiatraczki z morelami

Smaczne i bardzo pyszne nadające się na deser dla każdego nie tylko dla dzieci.
Data dodania: 2012-10-02
  • Akcesoria:
  • wałek do ciasta
  • stolnica
  • głęboka miska
  • mikser
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 454
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Moja ulubiona szarlotka
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 615
Ciasto z bananami

Ciasto z bananami

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 493
Placek serowy

Placek serowy

Data dodania: 2012-07-17
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 428
Sałatka owocowa wytrawna

Sałatka owocowa wytrawna

Data dodania: 2012-06-29
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 448
Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami

Data dodania: 2012-06-27
  • Akcesoria:
  • brytfanna
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 463
Smochie bananowo-truskawkowy
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 383
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
24
Wyświetlenia: 406
Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 556
Ciasto drożdżowe z jagodami
Czas przyrządzenia
5 godz
Ile porcji
14
Wyświetlenia: 366
Babka w polewie czekoladowej

Babka w polewie czekoladowej

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 383

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.