Jajka

Jajka

Jajka od wieków funkcjonują nie tylko w naszej kuchni, ale też kulturze. Od maleńkości uczy się nas jajecznych przysłów takich jak “jajko mądrzejsze od kury”, bądź “czym skorupka za młodu nasiąknie…” Jajka towarzyszą człowiekowi od momentu, w którym zajrzał w pierwsze ptasie gniazdko, odkrywając tym samym okrągłe, obleczone skorupką gastronomiczne ciekawostki. Ciekawostki, które doskonale nadają się do smażenia i gotowania, wzbogacając tym samym codzienne menu.

Przyjemny dźwięk, skwierczącego na patelni boczku, unoszący się w powietrzu kuszący zapach. Do tego towarzystwa zaraz dołączą grzybki, albo szczypiorek. To wszystko zaraz przykrywają jajka, rozlewając się po całej patelni żółtą kołderką. Jajecznice dla urozmaicenia, zastąpić można jajkiem gotowanym, przy czym ten wybór otwiera przed nami opcje dodatkowe. Możemy wszak sporządzić jajeczko na twardo lub też pokusić się o zrobienie wersji na miękko, czując tym samym ciepłe, rozlewające się na podniebieniu, żółtko. Wspomnijmy też o jednym na najpopularniejszych przysmaków lat dziecięcych – koglu-moglu. Oprócz tego, cóż, omlety i naleśniki, pasty i sałatki, kremy no i przede wszystkim ciasta, które bez żółtek obyć się przecież nie mogą. Jajko bez wątpienia jest składnikiem, który w naszej kuchni znajduje się doskonale niemal w każdej roli.

Oczywiście jajo, jajku nierówne. Mimo, więc, iż największą popularnością odznaczają się jaja kurze, nic nie stoi na przeszkodzie, by ochoczo skonsumować kacze, gęsie, przepiórcze, a nawet i strusie.

W przypadku jaj kurzych, spotykamy się z kilkoma oznaczeniami, które różnicują je pod względem wielkości oraz całego procesu produkcyjnego. Pierwsza kwestia jest dość prosta, jeżeli na opakowaniu dostrzeżemy literkę S, mamy do czynienia z jajeczkiem niewielkim, które nie przekracza 53 g. Potem rozmiarówka rośnie, aż do jaj XL, dla których dolna granica wynosi 73 g.

Co do sposobu produkcji, możemy zainteresować się cyferką (od 0 do 3). Przy czym pamiętać należy iż jajka oznaczone zerem pochodzą z chowu ekologicznego, a te z trójeczką są produktem chowu klatkowego (najmniej przyjazny kurom).

Jajka właściwe można spożywać bez obawy o swoje zdrowie. Zagrożeniem mogą stać się dla osób, które mają problemy z metabolizmem, bądź dla ludzi cierpiących na cukrzycę. Pozostali odnajdą w nich całkiem spore pokłady białek, węglowodanów i witamin. Kubeczki smakowe zaś odnajdą kilka przyjemnych wrażeń.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/johnloo/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Sałatka ze sałatą

Sałatka ze sałatą

Data dodania: 2012-10-23
  • Składniki:
  • majonez
  • kukurydza konserwowa
  • jajka
  • ogórek
  • pomidor
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 14014
Krokieciki

Krokieciki

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 684
Skrzydełka poobiednie
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 686
Wątróbka w naleśnikowej panierce

Wątróbka w naleśnikowej panierce

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 727
Ryż ze szprotem

Ryż ze szprotem

Data dodania: 2012-10-18
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 474
Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Sałatkowe roladki

Sałatkowe roladki

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 638
Ogórki z farszem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 659
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 455

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.