Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana jest podstawą szeroko pojętej gastronomii. Obecnie wykorzystuje się ją w wielu dziedzinach, tak więc znaczenie tego składnika zdążyło urosnąć do niebagatelnych rozmiarów. Zacznijmy od zastosowania w zakresie własnej kuchni, gdzie mąka niezbędna jest przy wypieku każdego niemal rodzaju ciasta. Oprócz tego przydaje się przy okazji przyrządzania kisielu czy budyniu. Bez mąki ciężko nam będzie przygotować pyzy, a jej brak nie pozwoli na zrobienie klusek ziemniaczanych. Poza kuchnią można wykorzystać ją do krochmalenia tkanin.

Oczywiście, mąkę wykorzystuje się również na większą skale, a oprócz produkcji kisieli i ciast, składnik ten ma zastosowanie w zagęszczaniu zup oraz sosów. Rola mąki nie kończy się na kwestii kulinarnej i spożywczej, albowiem jest ona również wykorzystywana w przemyśle włókienniczym do apreturowania tkanin. Poza tym warto wspomnieć, iż składnik ten może pełnić znaczącą rolę przy produkcji niektórych antybiotyków, co tylko dowodzi jego uniwersalności. Wspomnijmy jeszcze, że mąka często wchodzi w skład klejów, a w przemyśle kosmetycznym występuje jako dodatek do niektórych maseczek. Ciekawostką jest, iż niektóre specyfiki na bazie mąki ziemniaczanej łagodzą wszelkie podrażnienia skóry i oparzenia.

Mąka ziemniaczana powiązana jest, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniakami, pyrami czy kartoflami(jak kto woli). Aby ja uzyskać, należy oddzielić ziarenka skrobi od pozostałych części bulwy. Potem pozostaje jedynie skrupulatne wypłukanie, wysuszenie i odsianie. Tak przyrządzona zawierać będzie również białko, fosfor i wapń, jednakże nie są to ilości znaczące i imponujące. Trzeba jednak mieć na uwadze dosyć spore pokłady węglowodanów, które dostają się do naszego organizmu, wraz z wszelkimi potrawami, w skład których mąka wchodzi.

Raczej trudno sobie wyobrazić kulinarny świat bez dodatku mąki. Ciasta, baby, sosy, kisiele, placki i naleśniki, kluski czy zwyczajny omlet i wiele innych potraw nie miałoby racji bytu bez tego składnika.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 585
Mielone full opcja
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 492
Kurczak delikatny z warzywami i ryzem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 555
Babka gotowana

Babka gotowana

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 399
Babeczki

Babeczki

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 425
Placek serowy

Placek serowy

Data dodania: 2012-07-17
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 428
Kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 462
Sernik czarno biały

Sernik czarno biały

Polecam!
Data dodania: 2012-05-06
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 499
Kluski kładzione ziemniaczane
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 602
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

z podanego przepisu wyszło mi 13 dużych knedli - miałam dosyć duże śliwki. Przy użyciu małych śliwek powinno wyjść ok. 20 szt.
Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 915
Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Data dodania: 2012-03-11
  • Składniki:
  • żółtka jaja
  • ekstrakt z wanilii
  • rozpuszczona margaryna
  • cukier puder z wanilią
  • proszek do pieczenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 610
Pyzy z mięsem mielonym
Czas przyrządzenia
1,9 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 963
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Data dodania: 2012-01-18
  • Akcesoria:
  • mikser
  • blacha do pieczenia
  • sitko
  • łyżka
  • miska
  • rondelek
  • kubek i widelec
  • ...
Czas przyrządzenia
2,2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 600

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.