Mąka ziemniaczana jest podstawą szeroko pojętej gastronomii. Obecnie wykorzystuje się ją w wielu dziedzinach, tak więc znaczenie tego składnika zdążyło urosnąć do niebagatelnych rozmiarów. Zacznijmy od zastosowania w zakresie własnej kuchni, gdzie mąka niezbędna jest przy wypieku każdego niemal rodzaju ciasta. Oprócz tego przydaje się przy okazji przyrządzania kisielu czy budyniu. Bez mąki ciężko nam będzie przygotować pyzy, a jej brak nie pozwoli na zrobienie klusek ziemniaczanych. Poza kuchnią można wykorzystać ją do krochmalenia tkanin.
Oczywiście, mąkę wykorzystuje się również na większą skale, a oprócz produkcji kisieli i ciast, składnik ten ma zastosowanie w zagęszczaniu zup oraz sosów. Rola mąki nie kończy się na kwestii kulinarnej i spożywczej, albowiem jest ona również wykorzystywana w przemyśle włókienniczym do apreturowania tkanin. Poza tym warto wspomnieć, iż składnik ten może pełnić znaczącą rolę przy produkcji niektórych antybiotyków, co tylko dowodzi jego uniwersalności. Wspomnijmy jeszcze, że mąka często wchodzi w skład klejów, a w przemyśle kosmetycznym występuje jako dodatek do niektórych maseczek. Ciekawostką jest, iż niektóre specyfiki na bazie mąki ziemniaczanej łagodzą wszelkie podrażnienia skóry i oparzenia.
Mąka ziemniaczana powiązana jest, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniakami, pyrami czy kartoflami(jak kto woli). Aby ja uzyskać, należy oddzielić ziarenka skrobi od pozostałych części bulwy. Potem pozostaje jedynie skrupulatne wypłukanie, wysuszenie i odsianie. Tak przyrządzona zawierać będzie również białko, fosfor i wapń, jednakże nie są to ilości znaczące i imponujące. Trzeba jednak mieć na uwadze dosyć spore pokłady węglowodanów, które dostają się do naszego organizmu, wraz z wszelkimi potrawami, w skład których mąka wchodzi.
Raczej trudno sobie wyobrazić kulinarny świat bez dodatku mąki. Ciasta, baby, sosy, kisiele, placki i naleśniki, kluski czy zwyczajny omlet i wiele innych potraw nie miałoby racji bytu bez tego składnika.
Brak komentarzy