Orzechy włoskie

Włoskie orzechy należą do tych mniej docenionych składników, jakie używamy w naszej kuchni. Jest to oczywistym błędem, albowiem w małej skorupce zamknięta jest ogromna moc witamin i substancji, które mają niebagatelne znaczenie na stan i kondycję naszego zdrowia. Nie jesteśmy świadomi, jak wielki potencjał tkwi w owocach orzechowego drzewa, którego zarówno kora, jak i liście mają spore znaczenie w zielarstwie.

Zazwyczaj, okres wzmożonego użycia włoskich orzechów nadchodzi wraz z Bożym Narodzeniem. Wtedy niejednokrotnie stanowią ukoronowanie ciastek, babek, makowców czy kutii. Wiele gospodyń docenia walory dekoracyjne zmielonych orzechów, posypując nimi torty i inne potrawy, które dobrze komponują się z charakterystycznym smakiem.

Zacznijmy od tego, że orzechami włoskimi powinny zainteresować się osoby, które mają problemy z miażdżycą . W skorupce zamkniętych jest mnóstwo tłuszczy, a wśród nich prym wiodą nienasycone kwasy tłuszczowe, mające wpływ na prozdrowotne działanie owocu. Oprócz tego, że potrafią obniżyć poziom cholesterolu we krwi, osoby które włączyły orzechy do codziennego menu, są mniej narażone na choroby serca.

Oczywiście, uniwersalność orzechów sprawia, iż mogą się one wykazać w wielu dziedzinach życia, nawet tych jak najdalej oddalonych od naszych kuchni. Są bowiem szeroko wykorzystywane w branży kosmetycznej, stając się nieraz głównym składnikiem balsamów, pilingów i maseczek. Orzechy mają wręcz nieoceniony wpływ na kondycje naszej skóry, wszystko zaś dzięki prawdziwej witaminowej bombie, która skrywana jest pod twardą skorupką.

Włoskie orzechy będą pożywką nie tylko dla ciała, ale i dla ducha. Dzięki sporej ilości składników mineralnych, owoce polepszają koncentrację i pamięć. Oprócz tego, należy wspomnieć, że komórki nerwowe o wiele lepiej pracują dzięki dostarczeniu niebagatelnych ilości witaminy E i C.

Orzechy są też w szczególnej mierze polecane osobom, mającym skłonność do depresji. Z drugiej strony przyniosą wiele dobrego ludziom nadpobudliwym, przemęczonym oraz homeopatom.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kluski z bakaliami i makiem
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 13773
Kruche z bezą i orzechami

Kruche z bezą i orzechami

Data dodania: 2012-06-06
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 476
Szybka chrupiąca polewa

Szybka chrupiąca polewa

Data dodania: 2012-04-30
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 516
Szybkie i zdrowe śniadanie

Szybkie i zdrowe śniadanie

Data dodania: 2012-03-21
  • Składniki:
  • ugotowane płatki owsiane
  • jogurt grecki
  • jogurt truskawkowy z ziarnami
  • żurawina kandyzowana
  • orzechy włoskie
  • ...
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 484
Pieczona szynka z orzechami nerkowca

Pieczona szynka z orzechami nerkowca

Data dodania: 2012-01-31
  • Składniki:
  • liście laurowe
  • sól peklująca
  • woda
  • pieprz
  • czysta wódka
  • ...
Czas przyrządzenia
48 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 661
Łazanki z makiem

Łazanki z makiem

Data dodania: 2011-12-28
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 549
Wykwintna sałatka z buraczkami

Wykwintna sałatka z buraczkami

Data dodania: 2011-12-26
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 425
Sałatka z ogórków i kapusty pekińskiej

Sałatka z ogórków i kapusty pekińskiej

Data dodania: 2011-12-15
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 647
Ciasto straciatella

Ciasto straciatella

Data dodania: 2011-12-07
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 808
Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 1096
Pani Walewska

Pani Walewska

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 543
Nadziewany ser

Nadziewany ser

Data dodania: 2011-08-30
  • Składniki:
  • lubczyk
  • liśc selera naciowego
  • wino białe wytrawne
  • orzechy włoskie
  • orzechy włoskie łuskane
  • ...
  • Akcesoria:
  • denko,nóż,talerzyk,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 522
Pikantna sałtka z serów

Pikantna sałtka z serów

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • salaterka,łyzka,nóż,denko
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 460
Kalafior z rodzynkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 632
Bakaliowe babeczki

Bakaliowe babeczki

Data dodania: 2011-07-03
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 537

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.