Pietruszka jest jednym z najbardziej uniwersalnych i ochoczo stosowanych składników, jakie spotkać można w kuchennych pieleszach. W naszym rejonie jest warzywem, którego obie części – zarówno podziemna, jak i zielona, odnajdują swoje zastosowanie w szeroko pojętej gastronomii. Bardzo często gości na naszych talerzach, pełniąc rolę dodatku do zupy, sosu, sałatek czy innych wymyślnych potraw. Poprawia smak, umila aromat i wzmaga apetyt.
Warto bliżej się z nią zapoznać ze względu na prozdrowotne właściwości pietruszki. Tutaj pierwsze skrzypce gra popularna nać, wypełniona witaminą C, prowitaminą A, a także żelazem. Korzeń również posiada silne zdrowotne argumenty w postaci licznych związków mineralnych. To wszystko wpływa na właściwości antyseptyczne pietruszki, która oddziałuje również na nasze jelita, zmniejszając napięcie mięśni gładkich. Podobnie działa na mięśnie gładkie dróg moczowych. Warzywo, dodane do obiadu jest gwarantem zwiększonego wydzielania soków trawiennych, co z kolei przyczynia się do lepszego trawienia.
Właściwości pietruszki wpływają na to, że staje się ona równie drogocenna także poza kuchnią. Od lat stosowana jest jako środek uszczelniający naczynia krwionośne. Dodatkowo, można przypisać jej predyspozycje do walki z anemią oraz wszelkimi schorzeniami wątroby. Warto wspomnieć, że żucie naci pietruszki jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż guma czy miętówki, jeżeli chcemy zadbać o świeży zapach z ust. Poza tym wierzono niegdyś, że warzywo przywraca wigor, potencję i jest w stanie uleczyć bezpłodność.
Pietruszkę znamy w dwóch rodzajach. Pierwszym z nich jest pietruszka korzeniowa, której obie części uznawane są za jadalne. Jednakże o wiele zdrowszą wydaje się pietruszka naciowa, której zielona część często wykorzystywana jest w gastronomii, podczas gdy korzeń jest niejadalny.
Zbyt wielkie ilości tego warzywa nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Mimo, tego, że pietruszka jest bogatym źródłem witamin i niezbędnych składników, wywołać może przedwczesny poród.
Brak komentarzy