Pietruszka

Pietruszka jest jednym z najbardziej uniwersalnych i ochoczo stosowanych składników, jakie spotkać można w kuchennych pieleszach. W naszym rejonie jest warzywem, którego obie części – zarówno podziemna, jak i zielona, odnajdują swoje zastosowanie w szeroko pojętej gastronomii. Bardzo często gości na naszych talerzach, pełniąc rolę dodatku do zupy, sosu, sałatek czy innych wymyślnych potraw. Poprawia smak, umila aromat i wzmaga apetyt.

Warto bliżej się z nią zapoznać ze względu na prozdrowotne właściwości pietruszki. Tutaj pierwsze skrzypce gra popularna nać, wypełniona witaminą C, prowitaminą A, a także żelazem. Korzeń również posiada silne zdrowotne argumenty w postaci licznych związków mineralnych. To wszystko wpływa na właściwości antyseptyczne pietruszki, która oddziałuje również na nasze jelita, zmniejszając napięcie mięśni gładkich. Podobnie działa na mięśnie gładkie dróg moczowych. Warzywo, dodane do obiadu jest gwarantem zwiększonego wydzielania soków trawiennych, co z kolei przyczynia się do lepszego trawienia.

Właściwości pietruszki wpływają na to, że staje się ona równie drogocenna także poza kuchnią. Od lat stosowana jest jako środek uszczelniający naczynia krwionośne. Dodatkowo, można przypisać jej predyspozycje do walki z anemią oraz wszelkimi schorzeniami wątroby. Warto wspomnieć, że żucie naci pietruszki jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż guma czy miętówki, jeżeli chcemy zadbać o świeży zapach z ust. Poza tym wierzono niegdyś, że warzywo przywraca wigor, potencję i jest w stanie uleczyć bezpłodność.

Pietruszkę znamy w dwóch rodzajach. Pierwszym z nich jest pietruszka korzeniowa, której obie części uznawane są za jadalne. Jednakże o wiele zdrowszą wydaje się pietruszka naciowa, której zielona część często wykorzystywana jest w gastronomii, podczas gdy korzeń jest niejadalny.

Zbyt wielkie ilości tego warzywa nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Mimo, tego, że pietruszka jest bogatym źródłem witamin i niezbędnych składników, wywołać może przedwczesny poród.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Data dodania: 2012-08-27
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 626
Mintaj pod pierzynką
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 529
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Data dodania: 2012-06-08
  • Składniki:
  • sos chili z ananasem tao tao
  • tymianek do smaku
  • cebula
  • fasola szparagowa
  • papryka
  • ...
  • Akcesoria:
  • patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 721
Zapiekane rybne risotto meksykańskie

Zapiekane rybne risotto meksykańskie

Data dodania: 2012-05-28
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 496
Fasolowa

Fasolowa

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 455
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 437
Pomidorówka z makaronem i bazylią
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 379
Grochówka z kiełbasą

Grochówka z kiełbasą

Data dodania: 2012-01-28
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 416
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Domowe chipsy warzywne
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1033
Jarzynowa

Jarzynowa

Data dodania: 2011-12-29
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 545
Mięso w sosie pieczarkowym

Mięso w sosie pieczarkowym

Data dodania: 2011-12-29
  • Składniki:
  • vegeta w płynie
  • kucharek lub sól
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • pieczarki
  • cebulka
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 441
Wytrawna owsianka

Wytrawna owsianka

Data dodania: 2011-12-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 764
Rosół z jajkiem

Rosół z jajkiem

Data dodania: 2011-12-17
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 622
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Data dodania: 2011-12-16
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 633

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.