Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia od lat wspomaga nas w kulinarnym boju. Nie moglibyśmy liczyć na jego wsparcie, gdyby nie wynalazcza myśl Augusta Oetkera. Tenże człowiek, za pomocą najróżniejszych środków chemicznych, zdołał wykoncypować substancję, która nadaje pulchności wszelkim produktom naszych pieców i kuchenek.

Na czym polega praca proszku do pieczenia? Ta różnorodna mieszanka zaczyna wydzielać dosyć spore ilości gazów, które uwalniają się w momencie przygotowywania i pieczenia ciasta. Proces ten sprawia, że całe ciasto zmienia nieco swoją postać na coś, co nazwać można pianą. Dzięki temu, wszelkie babki i biszkopty, ciasta i ciasteczka, szczycić się mogą niezwykłą delikatnością i puszystością, połączonymi delikatnością wypieku.

Najistotniejszym elementem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu. Niestety przez cały czas istnieje ryzyko, iż sam proszek ulegnie zbryleniu. Lekarstwem, które ustrzec ma przed tym niepożądanym zjawiskiem ma być niewielka ilość mąki ziemniaczanej albo zwyczajnej skrobi.

Do pieczenia, równie dobrze użyć można samej skrobi ziemniaczanej lub popularnej niegdyś oczyszczonej sody. Jednakże popularność proszku jest jak najbardziej uzasadniona. Dzięki swoim umiejętnościom, nie tylko nadaje wypiekom niespotykanej lekkości, ale też znacznie wzbogaca ich smak. Konkurencyjne środki ustępują na każdym kroku. Dodajmy do tego całkiem przyzwoitą i mało wygórowaną cenę za jedną saszetkę, która kusi i zaprasza do słodkiej zabawy.

Warto wspomnieć o alternatywnym pomyśle na wykorzystanie proszku do pieczenia. Ci bardziej pomysłowi i kreatywni docenili czyszczącą moc tego składnika. Nie trzeba więc wybielaczy i specjalnych środków do uporczywych plam. Podobno, przy pomocy proszku do pieczenia, można skutecznie przywrócić dawny blask fugom, kafelkom, ba, nawet bieliźnie i białym koszulkom.

Pieczmy więc. Lub pierzmy.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 585
Proste i szybkie gofry dla każdego

Proste i szybkie gofry dla każdego

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 372
Jabłecznik na biszkopcie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 897
Ciasto jabłkowo makowe

Ciasto jabłkowo makowe

Data dodania: 2012-08-11
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 613
Szarlotka
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 729
Biszkopcik z jabłuszkami

Biszkopcik z jabłuszkami

Niezwykle banalny przepis. Na pomysł ten wpadłam gdy na pozór wydawało się ze w domu nie ma z czego upiec ciasta a wszyscy mają na nie wielką ochotę. ...
Data dodania: 2012-07-26
  • Składniki:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • posypka cukrowa kolorowa
  • cukier
  • galaretka wisniowa
  • jabłka usmażone przetarte
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 614
Tofik

Tofik

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 964
Ptasia pianka

Ptasia pianka

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 690
Ciasto z bananami

Ciasto z bananami

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 493
Babka gotowana

Babka gotowana

Data dodania: 2012-07-24
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 399

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.