Sos sojowy

Sos sojowy stanowi dosyć istotny element kuchni azjatyckiej. Powstał w XVI wieku i od tamtej pory zdążył się już głęboko zakorzenić w tamtejszej kulturze i kulinariach. Z czasem sos zdobył uznanie również wśród europejskich szefów kuchni, a jego receptury poznano w każdym niemal zakątku świata.

Żeby przyrządzić smakowity sos sojowy, który podkreślał będzie smak przygotowanych potraw, potrzebne będą ziarna soi, pszenicy, bądź prażonego ryżu. Niezbędna będzie również woda i sól. Ponadto skład sosu sojowego często zasilają mikroorganizmy, zwane koji. Prawdziwie dobry i pełnowartościowy sos potrzebuje okresu dwóch lat, przeznaczonych na fermentację. Po zakończeniu tego procesu substancja zmienia się w bardzo aromatyczną, półprzezroczystą i ciemną. Kolejnym etapem jest filtracja. Obecnie proces sporządzania sosu sojowego wydaje się zbyt czasochłonny, dlatego też wytwarza się go w sztuczny sposób. Ponieważ jakość takiego produktu siłą rzeczy musi ucierpieć, jako dodatek do sosu wykorzystuje się niewielką dawkę alkoholu.

Do tej pory powstały dziesiątki, receptur, traktujące o tym, jak przygotować sos sojowy. W samej Japonii spotkać można przynajmniej kilkanaście rodzajów tego kulinarnego składnika. Do bardzo popularnych należy koikuchi shōyu, który przyrządzany jest na bazie ziaren soi i zbóż. Oprócz niego japońskim potrawom towarzyszy usukuchi shōyu, kojarzony głównie z białym kolorem i słonym smakiem. Z sojowych ziaren powstaje ciemny sos o nazwie temari, ziarna zbóż natomiast pozwalają sporządzić wyśmienity i słodki kanro shōyu.

Przeważnie jasne sosy przyprawiają dania już gotowe, tych ciemnych natomiast używa się do marynat i gotowania. Walory smakowe sosów sojowych doskonale komponować się będą z rybami, zupami i mięsami. W ich towarzystwie wiele zyskać może barszcz ukraiński, niektórzy natomiast wykorzystują sos przy smażeniu hamburgerów. Jako ciekawostkę, wspomnieć można, że włączenie sosu sojowego do codziennej diety może mieć wpływ na zmniejszenie uszkodzeń komórkowych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Warzywa po chińsku z ryżem

Warzywa po chińsku z ryżem

Data dodania: 2012-07-15
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 532
Łosoś w marynacie miodowo-sojowej

Łosoś w marynacie miodowo-sojowej

Data dodania: 2012-06-15
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 514
Drobiowe roladki z porami

Drobiowe roladki z porami

Data dodania: 2012-06-08
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 543
Orientalne kotlety drobiowe

Orientalne kotlety drobiowe

Data dodania: 2012-05-15
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 442
Słodko - kwaśny przysmak z ryby

Słodko - kwaśny przysmak z ryby

Data dodania: 2012-01-21
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 518
Smażony ryż ''wg smakowitej''

Smażony ryż ''wg smakowitej''

Data dodania: 2012-01-20
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 785
Kruche kotlety z wątroby wieprzowej

Kruche kotlety z wątroby wieprzowej

Data dodania: 2012-01-20
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 788
Kurczak grillowany z warzywami na parze

Kurczak grillowany z warzywami na parze

Data dodania: 2011-07-21
Czas przyrządzenia
6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 664
Kurczak po chińsku z ryżem

Kurczak po chińsku z ryżem

Data dodania: 2011-07-21
  • Składniki:
  • kwasek cytrynowy
  • śmietana
  • sos sojowy
  • sos do potraw chińskich pikantny
  • ryż w torebkach
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 511
Kaczka z awokado

Kaczka z awokado

Data dodania: 2011-07-13
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 488
Tania zupa warzywna

Tania zupa warzywna

Data dodania: 2011-06-24
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 463
Zupa ziemniaczana z kurkami

Zupa ziemniaczana z kurkami

Data dodania: 2011-06-16
  • Akcesoria:
  • mikser
  • rondelek
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 502
Ryż z jajkiem, zielonym groszkiem i dymką
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 916
Nugettsy w corn flakes

Nugettsy w corn flakes

Data dodania: 2011-05-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 472
Pieczony obiadek

Pieczony obiadek

Data dodania: 2011-05-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 508

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.