Żelatyna

Żelatyna to naturalna substancja, którą pozyskuje się ze zwierzęcych kości i chrząstek. Największą rolę gra tutaj kolagen, który u niektórych zwierząt wynosi około 60% wszystkich białek. Zawiera w sobie między innymi glicynę, pralinę, a także hydroksyprolinę. Ażeby z żelatyny, mógł powstać żel, należy rozpuścić ją w wodzie, dzięki czemu powstanie układ koloidalny. Jedynym warunkiem jaki trzeba spełnić, jest niezbyt wysoka temperatura otoczenia.

Kiedy mowa jest o żelatynie, wyobrażamy sobie różnego rodzaju zastosowania kulinarne i gastronomiczne. Niemniej jednak składnik ten może spełniać także inne role niż emulgator czy środek żelujący. Warto dodać, że żelatynę znajdziemy na legalnych dodatkach do żywności Unii Europejskiej. Opisana została symbolem E441.

Przed wynalezieniem aparatów cyfrowych, żelatyna wykorzystywana była do produkcji klisz fotograficznych. Miała też udział w wytwarzaniu gąbek chirurgicznych a także sztucznego jedwabiu. Obecnie z pomocą żelatyny zagęszcza się rozmaite kosmetyki oraz środki farmaceutyczne. Ciekawostką może być fakt, że składnik ten występuje również w kulkach do gry w paintball.

Dodajmy, że jest dobrym medykamentem, który może uchronić przed bezwzględną i względną hipowolemią, a także zapobiega hipotoensji.

W 100 gramach żelatyny mieści się około 340 kalorii. W tym wszystkim wyróżnić można 32 mg sodu i 84 g białka, a przy tym jedynie 0,10 g tłuszczu. Brak smaku tworzy z żelatyny składnik uniwersalny, który pasuje do każdego rodzaju potraw, zarówno słonych, jak i słodkich.

Żelatyna jest dość specyficzną substancją, która nie posiada koloru, zapachu ani smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, kwasie octowym i glicerynie, w alkoholu jest to jednak niemożliwe. Potrafi wiązać 10 krotnie więcej wody niż sama waży. Obecnie wykorzystywana jest do produkcji galaretek i mięsnych konserw. Dodaje się ją do lodów i cukierków oraz licznych wyrobów czekoladowych. Oprócz tego żelatynę znajdziemy w bitej śmietanie, salami, kiełbasach, a także sokach jarzynowych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Waniliowa Panna Cotta z sosem karmelowym

Waniliowa Panna Cotta z sosem karmelowym

Data dodania: 2012-03-21
  • Składniki:
  • żelatyna
  • golden syrup
  • śmietanka kremówka
  • aromat waniliowy
  • cukier puder z wanilią
  • ...
Czas przyrządzenia
2,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 384
Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Data dodania: 2012-03-19
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 435
Sernik na zimno

Sernik na zimno

Data dodania: 2012-03-07
Czas przyrządzenia
4,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 495
Adwokatowa pianka na biszkopcie

Adwokatowa pianka na biszkopcie

Data dodania: 2012-01-09
  • Składniki:
  • mleko 1/4
  • żelatyna
  • adwokat waniliowy
  • śmietana 30 %
  • olej
  • ...
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
16
Wyświetlenia: 1072
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Pyszotka z galaretką

Pyszotka z galaretką

Data dodania: 2011-12-15
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 546
Ciasto cappucino

Ciasto cappucino

Data dodania: 2011-12-07
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 806
Ciasto straciatella

Ciasto straciatella

Data dodania: 2011-12-07
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 808
Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 546
Bomby jogurtowe
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 559
Zimne nogi

Zimne nogi

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 465
Awokado z nadzieniem krewetkowym

Awokado z nadzieniem krewetkowym

Data dodania: 2011-10-28
  • Akcesoria:
  • mikser,nóż,miska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 436
Mus malinowo-truskawkowy
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 413
Groszek z jajkami w galarecie

Groszek z jajkami w galarecie

Data dodania: 2011-10-22
  • Składniki:
  • żelatyna
  • ocet jabłkowy
  • białe wino
  • rosół
  • pomidorki koktajlowe
  • ...
  • Akcesoria:
  • garnek,miseczka,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 475
Rolada śmietankowo-truskawkowa

Rolada śmietankowo-truskawkowa

Data dodania: 2011-10-03
  • Akcesoria:
  • blacha,lodówka,mikser,miska
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 500

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.