Filety z kaczki z ziemniakami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Filety z kaczki umyj i osusz. Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, szczyptą soli, wegety i ziołami. Natrzyj tym filety i odstaw na minimum 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Na drugi dzień natnij na filetach skórkę w kratkę. Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni i obsmaż dokładnie mięso z każdej strony. Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Wymieszaj je z pozostałą oliwą i przyprawą tak aby były dokładnie nią pokryte. Ziemniaki przełóż na brytfankę, między nie włóż filety. Polej sosem z obsmażania mięsa. Zakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 40-50 minut w temp 200*. Pod koniec pieczenia zdejmij folię aby skórka na filetach się przypiekła a ziemniaki nabrały rumieńca.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty