Pyszne pulpeciki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz marchew, smażymy kilka minut. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz słodką paprykę, podsmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie wlewamy pomidory razem z zalewą i dusimy na małym ogniu 20-30 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem. Bułeczkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy oregano, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy, wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie z masy formujemy niewielkie pulpeciki, obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Na talerzu układamy pulpeciki, polewamy je sosem pomidorowym, podajemy gorące.