Pierogi z kapustą i grzybami
Opis
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
- mąka 2 szklanki
- jajko 1 sztuka
- ciepła woda ok 3/4 szklanki
- olej 2 łyżki
- kiszona kapusta 30-40 dag
- suszone grtzyby 2 garście
- jajko 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Kapustę wypłukać, pokroić. Grzyby sparzyć, umyć, ugotować i drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby. Lekko podlać grzybowym bulionem. Dodać kapustę i często mieszając dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Trochę przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Z jajka, mąki, łyżki oleju zagnieść ciasto dodając tyle wody, by było elastyczne. Rozwałkować. Wycinać szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty