Pałki w sosie jabłkowo-śmietanowym
Składniki
- pałki z kurczaka 2 szt
- jabłko 1 szt
- sok jabłkowy 50 ml
- śmietanka słodka 1/4 szklanki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
do panierowania
Sposób przyrządzenia
Pałki umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Mięso panierować w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wlać sok jabłkowy i dolać wody tyle, aby mięso było zakryte.
Dusić ok. pół godziny pod przykryciem. Sos zabielić śmietanką wymieszana z mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Polecam to danie z tłuczonymi ziemniakami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty