Chrupki owsiane
Składniki
- płatki owsiane 3 szkl
- cukier kryształ 3/4 szkl
- cukier brązowy 1 szkl
- mąka 2 łyżki
- masło ekstra 1 kostka
- rodzynki 15 dag
- jajka 1 szt
- sól
- czekolada gorzka posiekana 1/4 szkl
Sposób przyrządzenia
Płatki owsiane łączymy z cukrem białym oraz brązowym, mąką i szczyptą soli. Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do płatków. Wbijamy jajko. Wyrabiamy energicznie ciasto, a na samym końcu dodajemy rodzynki oraz czekoladę. Blachę wykładamy pergaminem. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na blasze. Pieczemy 5-8 minut w temp. 180*c. Ciasteczka muszą być zrumienione. Po wystudzeniu przechowujemy je w szczelnie zamkniętym słoju, aby były kruche.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty