Deser kremowo-bezowy

Ocena przepisu

Składniki

beza

krem budyniowy

  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie
  • mleko 1/2 litra
  • bita śmietana 1 opakowanie

krem galaretkowy

  • galaretka malinowa 1 opakowanie
  • bita śmietana 1 opakowanie
  • mleko 3,2% 200 ml

dodatkowo

  • płatki nagietka

Sposób przyrządzenia

Z schłodzonych białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo, aż nie będą widoczne kryształki cukru. Wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką i odrobiną soku z buraka.

Szprycą wyciskać rozetki na kształt koła. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez około 1 godziną czasu przy uchylonych drzwiczkach.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kisiel rozprowadzić w pół szklanki mleka, a resztę zagotować i ugotować budyń. Odstawić aby wystygło.

Do zimnego budyniu wsypać bitą śmietanę i miksować przez 5 minut. Wstawić na pół godziny do lodówki. Bita śmietanę ubić z 200 ml zimnego mleka (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z gęstniejącą galaretką (trochę odłożyć do dekoracji).

Na taflę bezową wyłożyć krem budyniowy potem galaretkowy. Udekorować odłożonymi kremami i płatkami nagietków. Przed podaniem włożyć na godzinę do zamrażarki.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 407
Data dodania: 2011-07-31

Zdjęcia

Deser kremowo-bezowy
poziomka#

Dodane przez:

poziomka

2011-07-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Deser kremowo-bezowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.