Ptysie na szybko

Ocena przepisu

Składniki

krem

  • bita śmietana 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki

Sposób przyrządzenia

Na początku należy mleko zagotować z wodą, szczyptą soli i łyżeczką cukru - podczas gotowania najlepiej zamieszać kilka razy. Mąkę przesiać i wsypać do wrzącego mleka - przy tej czynności koniecznie trzeba zdjąć garnek z ognia. Podczas tej czynności trzeba energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa.

Garnek powinien z powrotem trafić na ogień i gotować się przez 3 minuty aby woda z masy odparowała. Masę należy przelać do oddzielnego naczynia i ucierać przez minutę. Do ostygniętej masy wbić jaja i mieszać aby połączyły się z całością. Masę nakładamy 'plackami' na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

Ptysie pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przekładamy dowolnie zrobionym kremem (u mnie z bitej śmietany w proszku i mleka), samą bitą śmietana lub ewentualnie piankami. Obsypujemy cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Czas pieczenia: 30 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 443
Data dodania: 2011-06-24

Zdjęcia

Ptysie na szybko
Martinus#

Dodane przez:

Martinus

2011-06-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ptysie na szybko

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.