Na początku należy mleko zagotować z wodą, szczyptą soli i łyżeczką cukru - podczas gotowania najlepiej zamieszać kilka razy. Mąkę przesiać i wsypać do wrzącego mleka - przy tej czynności koniecznie trzeba zdjąć garnek z ognia. Podczas tej czynności trzeba energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa.
Garnek powinien z powrotem trafić na ogień i gotować się przez 3 minuty aby woda z masy odparowała. Masę należy przelać do oddzielnego naczynia i ucierać przez minutę. Do ostygniętej masy wbić jaja i mieszać aby połączyły się z całością. Masę nakładamy 'plackami' na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Ptysie pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przekładamy dowolnie zrobionym kremem (u mnie z bitej śmietany w proszku i mleka), samą bitą śmietana lub ewentualnie piankami. Obsypujemy cukrem pudrem.