Trufle kokosowe
Składniki
- masło 2 łyżki
- śmietana kremówka 2 łyżki
- biała czekolada 100 gr
- wiórki kokosowe 0,5 szkl.
- ekstrakt z wanilii 2 łyżki
- wiórki do obtoczenia
Sposób przyrządzenia
Wiórki kokosowe zalać w szklance ekstraktem z wanilii, odstawić.
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i rozpuszczone masło oraz wrzucić połamaną czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia, w razie konieczności ostudzić, dodać wiórki z ekstraktem, wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie z masy formować trufelki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, schłodzić.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty