Pieczeń rzymska
Składniki
- chleb 20 dag
- mlecz 1 filiżanka
- jajka 5 szt
- seler 20 dag
- cebule 2 szt
- tarty ser 5 dag
- płatki owsiane 4 łyżki
- zielona pietruszka 1 pęczek
- masło 15 dag
- tarta bułka 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- bazylia 1 szczypta
- majeranek 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Seler należy obrać, pokroić w plastry, po czym dusić w niewielkiej ilości wody. Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule obrać i posiekać. Seler rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z chlebem, płatkami owsianymi, tartym serem, jajkami, masłem, zieloną pietruszką oraz przyprawami. Formę wysmarować odrobiną masła, oprószyć tartą bułką, po czym napełnić masą. Piec w średniej temperaturze około 35-40 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty