Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do powstałej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta.
Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel.
Ciasto przekładamy do jednakowych keksówek i pieczemy ok 40 min w temp. 170*C.
W 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki z cukrami. Wlewamy to do gotującej się reszty mleka i gotujemy jak budyń.
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.
Ciasto jasne i ciemne kroimy na kromki o grubości 1 cm. Kromki układamy na przemian, przekładając je masą kremową.
Gotowe ciasto kroimy na ukos, najlepiej przez 3 kromki.