Ciasto 'na metry'

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do powstałej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta.
Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel.
Ciasto przekładamy do jednakowych keksówek i pieczemy ok 40 min w temp. 170*C.
W 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki z cukrami. Wlewamy to do gotującej się reszty mleka i gotujemy jak budyń.
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.
Ciasto jasne i ciemne kroimy na kromki o grubości 1 cm. Kromki układamy na przemian, przekładając je masą kremową.
Gotowe ciasto kroimy na ukos, najlepiej przez 3 kromki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 30
Wyświetlenia: 512
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Ciasto 'na metry'
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-06-30
ciasto 'na metry'
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto 'na metry'

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.