Kakao

Kakao

Majowie i Aztekowie. Oba ludy łączyła jedna dosyć charakterystyczna cecha, mianowicie przepis na orzeźwiający napój, który dodawał sił i pozwalał odeprzeć sen w czasie czuwania na nocnej warcie. Trunek ten uczestniczył również w różnego rodzaju uroczystościach i obrzędach, jego podstawą były natomiast nasiona kakaowca.

Nie moglibyśmy cieszyć się smakiem czekolady i gorącego kakao, gdyby nie jedna z wypraw Krzysztofa Kolumba. Podróżnik odkrył więc oryginalny smak wzmiankowanego napoju, potem zaś zabrał ziarna kakaowca do Europy. Wkrótce na hiszpańskich dworach królował napój, przyrządzany na bazie starych, azteckich przepisów i receptur, zdobywając coraz większe uznanie.

Mimo tego, iż kakao wydaje się nam czymś powszechnych i ogólnie dostępnym, cały proces jego powstawania nazwać można wymagającym i skomplikowanym. Na samym początku zebrać należy odpowiednią ilość owoców, którym następnie trzeba pozwolić na kilkudniowe leżakowanie. Upływ czasu ma spowodować fermentację, po niej zaś nadchodzi czas suszenia. Zazwyczaj odbywa się ono w pełnym słońcu, albowiem pozostałe metody skutkować mogą rozwojem pleśni. Etapem kolejnym jest palenie, po nim natomiast nadchodzi czas klasyfikacji i mielenia.

Warto wspomnieć, iż samo kakao, podzielić można na trzy odrębne rodzaje. Pierwszym z nich jest criollo, charakteryzujące się niesamowitą delikatnością. Odmiana ta należy do najtrudniejszych w uprawie, jednak jej smaku ciężko dorównać pozostałym. Najbardziej popularne jest forastero, które posiada silny czekoladowy smak, przy czym pamiętać trzeba, iż nie jest on długotrwały. Z połączenia obu gatunków otrzymać można tinitario.

Oprócz przyjemnego smaku, kakao docenić warto z racji prozdrowotnych właściwości. Posiada bowiem całkiem spore ilości magnezu, który z kolei pozwala pokonać rozdrażnienie i chroni przed stanem lękowym. Oprócz tego, moc kakao jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze, a także wzmocnić nieco mięsień serca. Do tego, zażywanie kakao, może również uchronić nas przed meteoropatią.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/seelensturm/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Torcik Szwarcwald

Torcik Szwarcwald

Data dodania: 2012-10-01
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 472
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Biszkopcik z jabłuszkami

Biszkopcik z jabłuszkami

Niezwykle banalny przepis. Na pomysł ten wpadłam gdy na pozór wydawało się ze w domu nie ma z czego upiec ciasta a wszyscy mają na nie wielką ochotę. ...
Data dodania: 2012-07-26
  • Składniki:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • posypka cukrowa kolorowa
  • cukier
  • galaretka wisniowa
  • jabłka usmażone przetarte
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 614
Ptasia pianka

Ptasia pianka

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 690
Miodowo kakaowa babka
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 384
Sernik czarno biały

Sernik czarno biały

Polecam!
Data dodania: 2012-05-06
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 499
Murzyn

Murzyn

Data dodania: 2012-05-06
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 477
Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

Data dodania: 2012-05-03
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 395
Tort czekoladowy jeżyk

Tort czekoladowy jeżyk

Tort w kształcie jeża na pewno zadowoli nie jednego małego jubilata.
Data dodania: 2012-04-14
  • Składniki:
  • żelatyny
  • soku z cytryny
  • cukru
  • margaryny
  • masło
  • ...
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • nóż
  • forma do pieczenia
  • mikser
  • trzpaczka do ubijania białek
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 451
Piernik z mikrofalówki

Piernik z mikrofalówki

Data dodania: 2012-03-27
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 624
Kakaowe bezy

Kakaowe bezy

Data dodania: 2012-03-06
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 424
Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

Data dodania: 2012-02-12
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 607
Rolada z kremem orzechowym
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 472
Ciasto w prążki

Ciasto w prążki

Data dodania: 2011-12-29
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1010
Pierniczki Choco

Pierniczki Choco

Data dodania: 2011-12-29
  • Składniki:
  • roztrzepane jajo
  • szczypta soli
  • przyprawa do piernika
  • soda oczyszczona
  • cukier puder
  • ...
  • Akcesoria:
  • blacha do pieczenia
  • wałek
  • łyżka stołowa
  • miska i sitko
  • rondel
  • ...
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 1487

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.